Linkovi

Sirija prihvatila plan Rusije


Razrušene zgrade u Alepu
Razrušene zgrade u Alepu

Sirijska vlada je prihvatila ruski predlog da stavi hemijsko oružje pod medjunarodnu kontrolu i kasnije ga uništi kako bi izbegla eventualni američki vojni napad.

Sirijski premijer Vael al-Halki izjavio je da je vlada u Damasku podržala rusku inicijativu kako bi “sprečila prolivanje sirijske krvi”. Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da će Britanija, Francuska i SAD zajedno podneti Savetu bezbednosti rezoluciju o sirijskom hemijskom oružju. Francuska ističe da predlog rezolucije uključuje pretnju sile kako bi se osiguralo da Damask poštuje dogovor.

Dok se na terenu, u pokrajini Idlib, nastavlju sukobi sirijskih pobunjenika i vlade, sirijski šef diplomatije Valid Al-Moalem izrazio je u Moskvi podršku ruskom planu da se hemijski arsenal Sirije stavi pod medjunarodnu kontrolu.

Sirija podržava ruski plan, zbog života sirijskih gradjana, bezbednosti naše zemlje i zato što verujemo u mudrost ruskog liderstva dok pokušava da odvrati američku agresiju na naš narod.”

Proboj u sirijskoj krizi, nastao je na osnovu uzgrednog komentara koji je američki državni sekretar Džon Keri juče izrekao u Londonu, da bi SAD odustale od vojne akcije ako Sirija preda kompletno hemijsko oružje medjunarodnoj zajednici. Uprkos sirijskom pristanku, Keri je danas poručio da pretnja silom protiv Sirije i dalje postoji. Državni sekretar koji je u Predstavničkom domu svedočio pred Odborom za oružane snage rekao je da plan na koji je pristao Damask ne sme da bude taktika odlaganja.

“Mi smo to jasno stavili na znanje, u nekoliko razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Lavrovom, da ovo ne može da bude proces, odlaganja, izbegavanja i da mora da bude stvaran – da bude opipljiv i izmerljiv, što je izuzetno teško.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov saopštio je da ruski zvaničnici rade sa Sirijom na pripremi “detaljnog plana akcije.” On je dodao da će Rusija zatim raditi na finalizaciji tog plana sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom i Organizacijom za zabranu hemijskog oružja. Lavrov je medjutim istakao da taj plan ne znači da se više neće istraživati ko stoji iza hemijskog napada 21. avgusta.

Iran, Kina i Arapska liga pozdravili su ruski plan. Medjutim, nezadovoljan kolebanjem Zapada, glavni sirijski opozicioni blok, Sirijska nacionalna koalicija, odbacio je ideju kao “beznačajnu meru koja će Asadu dati odrešene ruke da nastavi borbu koristeći konvencionalno oružje.” Pobunjenici koji se protive stranoj intervenciji optužili su predsednika Obamu da igra političke igre.

"Mi revolucionari ne prolivamo krv zbog bilo kakve političke koristi. SAD mogu da izvrše udar, ako to urade, ti napadi će biti deo političke šarade. Ako ne napadnu, to će takodje biti deo političke šarade”, izjavio je Bašir Jahja, član Slobodne sirijske armije.

Na ulicama Damaska gradjani su izražavali anti-američko raspoloženje.

“Obama je sada razotkriven, i ovo će biti njegov jedini izlaz iz ovog problema. Ali neće se usuditi da napadne Siriju.”

On sad traži izlaz. On veruje da podržava demokratiju na Bliskom istoku i celom svetu, ali ništa od toga nije tačno.”

Za to vreme, šef francuske diplomatije Loran Fabijis poručio je da se Francuska zalaže za rezoluciju Saveta bezbednsoti UN kojom bi se osudio hemijski napad 21. avgusta i pozvalo da odgovorni budu kažnjeni pred Medjunarodnim krivičnim sudom.

“Na osnovu prihvatanja tih tačnih uslova sudićemo o kredibilitetu namera koje su juče izražene. Sirijski narod je suviše propatio. Nećemo pristati na taktike odugovlačenja, i zato tražimo neposredne rezultate.”

Medjutim, Rusija je poručila Francuskoj da je takav predlog rezolucije za Moskvu neprihvatljiv i da će Moskva podneti sopstveni predlog kojim se dozvoljava samo političko i diplomatsko rešenje.

U Vašingtonu, Bela kuća i dvostranačka grupa senatora počeli su izradu alternativne kongresne rezolucije kojom bi se UN pružilo vreme da preuzmu kontrolu nad sirijskim arsenalom oružja zabranjenog medjunarodnim konvencijama. Podrška vojnoj akciji u Kongresu sve više opada, pa je tako lider senatskih republikanaca Mič Mekonel danas saopštio da bi glasao protiv plana Bele kuće o vojnoj intervenciji protiv Sirije.
XS
SM
MD
LG