Linkovi

Počelo iznošenje sirijskog hemijskog oružja


Jedan od dva teretna broda koja učestvuju u dansko-norveškoj misiji transport hemijskog oružja iz Sirije.
Jedan od dva teretna broda koja učestvuju u dansko-norveškoj misiji transport hemijskog oružja iz Sirije.

Sirija je premestila prvi kontingent otrovnih hemikalija van zemlje. Bojni otrovi sa dve lokacije utovareni su na danski brod u luci Latakija.

Međunarodna organizacija koja nadgleda hemijsko naoružanje u svetu saopštila je da je Sirija premjestila prvi kontingent otrovnih hemikalija izvan zemlje, pošto su bojni otrovi sa dvije lokacije dopremljeni u luku Latakiju, a zatim utovareni na danski brod.

Šef zajedničke misije Ujedinjenih nacija i Organizacije za zabranu hemijskog oružja Sigrid Kaag objavila je da će taj brod ostati u vodama u blizini te luke, uz obezbeđenje iz Danske, Norveške i Sirije, čekajući na dolazak dodatnog hemijskog oružja. Kaag je u saopštenju navela da pomorsku bezbednost pružaju i Kina i Rusija.

Sirija je pristala da se odrekne svog hemijskog arsenala u okviru sporazuma koji je predložila Rusija i usaglasila ga sa SAD, posle napada sarinom u avgustu prošle godine, za koji zapadne zemlje okrivljuju snage predsednika Bašara al-Asada. Zvanični Damask tvrdi da su napad izvršili pobunjenici.
XS
SM
MD
LG