Linkovi

Aktivisti: Novi udar na Alepo

  • Glas Amerike

Sirijci kod Karaj al Hajeza, prelaza koji razdvaja deo Alepa pod kontrolom pobunjenika od područja koje kontroliše sirijska vlada, 4. februara 2014.

Sirijci kod Karaj al Hajeza, prelaza koji razdvaja deo Alepa pod kontrolom pobunjenika od područja koje kontroliše sirijska vlada, 4. februara 2014.

Sirijski aktivisti javljaju o još jednom vazdušnom udaru vladinih snaga na Alepo. U medjuvremenu, Rusija saopštila da očekuje nastavak mirovnih pregovora o Siriji iduće nedelje.

Sirijski aktivisti tvrde da je vlada u Damasku ponovo izvršila vazdušne udare na severni grad Alepo, posle jučerašnjeg bombardovanja u kojem je poginulo oko 30 osoba.

Opozicione grupe navode da je jedna džamija, koja je korišćena i kao škola, medju zgradama pogodjenim improvizovanom bombom, i da je u toj eksploziji stradalo petoro ljudi. Sirijska vlada nije potvrdila taj napad. Državna novinska agencija SANA prenela je, medjutim, da su jedna žena I dete ubijeni u Alepu danas pošto su “teroristi” ispalili granatu iz minobacača.

U medjuvremenu, ruske vlasti su saopštile da očekuju od sirijske vlade da nastavi mirovne pregovore sa opozicijom iduće nedelje, posle prve runde pregovora u Ženevi koja je završena u petak bez većeg napretka. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov bio je domaćin predsedniku Sirijske nacionalne koalicije Ahmadu Džarbi na sastanku u Moskvi.

Lavrov je izjavio da Rusija želi da održava regularne kontakte sa opozicijom, I da radi sa svim stranama kako bi se pronašlo političko rešenje za sirijsku krizu. Lavrov je izjavio da Rusija poziva evropske i američke partnere, kao I zemlje u regionu, da izaberu isti pristup, te da je Moskva uverena da treba saradjivati sa svim stranama u sirijskom konfliktu bez izuzetka. “Naravno, pri tome mislim na političke strane a ne terorističke grupe”, pojasnio je Lavrov.
XS
SM
MD
LG