Linkovi

Nasilje u Siriji uprkos amnestiji


Protesti u gradu Huli, blizu Homsa
Protesti u gradu Huli, blizu Homsa

Najmanje troje ljudi poginulo je u novom napadu sirijskih snaga u provinciji Homs, u kojoj prema tvrdnjama aktivista odjekuje snažna artiljerijska vatra. Vladine trupe treći dan za redom ulaze u Homs kako bi se, po svemu sudeći, obračunale sa demonstrantima.

U Siriji je istovremeno počeo da se primjenjuje program amnestije za građane koji su prodavali ili posjedovali oružje. Prema tom programu, koji je juče najavilo ministarstvo unutrašnjih poslova, građani koji nisu počinili ubistvo biće oslobođeni ubrzo nakon što se predaju policiji i daju svoje oružje.

Portparol Državnoig sekretarijata Viktorija Nulend savjetovala je međutim Sirijce da se ne predaju vlastima. Sirijska vlada osudila je danas njenu izjavu kao neodgovornu i optužila je da podržava naoružane grupe koje vrše nasilje protiv civila.

Nulend je na jučerašnjem brifingu takođe izrazila sumnju u pogledu spremnosti Sirije da poštuje plan Arapske lige, koji poziva na prekid nasilja i razgovore vlade i opozicije. Francuska je takođe izrazila skepticizam u pogledu posvećenosti sirijskih vlasti tom sporazumu.

XS
SM
MD
LG