Linkovi

"Sila" je uz nove "Ratove zvezda"


Reditelj Džej Džej Ejbrams ostao je veran duhu originalne trilogije, a globalni entuzijazam koji je pratio promociju filma pre premijere - nagradjen je bogatim bioskopskim iskustvom.

Novi film iz serijala Ratovi zvezda – „Budjenje sile“ stigao je u bioskope uz ogromnu pompu i publicitet. Gledaoci kostimirani kao filmski junaci čekali su u redovima da pogledaju svevremenu galaktičku priču o borbi dobra i zla. Medju ostalim lokacijama, svemirska saga je prikazana u senci pravih svemirskih brodova, u IMAX bioskopu Muzeja avijacije i svemirskih istraživanja u srcu američke prestonice. Kako izveštava Penelopi Pulu, iako su IMAX i 3D tehnologija dramatično doprineli iskustvu gledanja ove avanture u svemiru, „sila“ je uz priču koja je očarala generacije gledalaca.

Publika je uz potpuno oduševljenje dočekala prve projekcije Ratova zvezda u SAD
Publika je uz potpuno oduševljenje dočekala prve projekcije Ratova zvezda u SAD

Napetost je u vazduhu dok nova generacija mladih heroja u dalekoj galaksiji ulazi u rat koji se sprema izmedju tamne strane i svetla... Posle više od 30 godina, muzika Džona Vilijamsa i dalje izaziva žmarce u gledaocima trijumfalno najavljujući početak filma Ratovi zvezda – Budjenje sile, a publika tačno oseća da je očekuje nova uzbudljiva avantura.

Reditelj Džej Džej Ejbrams je dostojan naslednik, veran duhu serijala Džordža Lukasa, a donosi nove harizmatične likove uz one koji su već postali ikone. Dejzi Ridli glumi Rej, nepretencioznu i sposobnu mladu ženu. Za razliku od princeze Leje, ona nije žena iz više klase. Rej je junakinja za mladu generaciju.

Dejzi Ridli glumi Rej
Dejzi Ridli glumi Rej

U panteonu novih junaka Ratova zvezda su Džon Bojega kao vojnik imperije kojem se ne dopada taj posao, Oskar Ajzak je odvažni pobunjenički pilot, Adam Drajver mračni, melahnolični Kajlo Ren a dobitnica Oskara, Lupita Njongo je neprepoznatljiva kao Maz Kanata, ličnost koja širi mudrost, poput Jode u ranijim filmovima.

Naravno, Ratovi zvezda ne bi bili Ratovi zvezda bez starih junaka – tu je Harison Ford kao Han Solo, Mark Hamil - Luk Skajvoker i Keri Fišer, Princeza… zapravo - general Leja.

Stari, novi… nevažno. Ratovi zvezda su priča za sva vremena. Stotine ljudi okupile su se u Muzeju avijacije i svemirskih istraživanja u Vašingtonu, da bi gledali film u IMAX formatu. Neposredno pre prve projekcije, razgovarali smo sa Zartom Berčom, dirketorom Smitsonijanovih bioskopa, koji je bio pun reči hvale za film.

“Stvorili su neverovatan svet, svet fantazije koji je tako beskonačan, tako interesantan, da je razumljivo što je zainteresovao i zahvatio više genreacija. A 70 mm u IMAX format je dodatno relevantno jer imate platno visoko 16 metara, što je po meni fantastično.”

Mnogi od gledalaca koji su izašli posle prve projekcije delili su taj entuzijazam.

“U muzeju smo avijacije i svemira. Biti deo IMAX bioskopa sa svemirskom kulturom i gledati u njemu naučno-fantastični film je najbolja moguća kombinacija”, kaže Čarls, ljubitelj Ratova zvezda.

“Moj tata je ogromni ljubitelj serijala. Sestra mi je veliki ljubitelj tako da sam zapravo odrasla uz te filmove. Ali sada sam i veliki fan ovog filma, mislim da su ga odlično uradili”, smatra Ališa.

“Zabavan je, ima pravi duh, svi smo imali emotivne reakcije sedeći u bioskopu. Odlično smo se proveli”, navodi jedan od gledalaca, Parker.

Džesika je izašla iz bioskopa obučena kao Rej.

“Ovakvi ženskii likovi su konačno u Ratovima zvezda, oduševljena sam i jedva čekajm da vidim šta će da urade sa epizodom VIII”

Globalni entuzijazam nastao oko filma Ratovi zvezda – Budjenje sile – je pravo svedočnastvo o moći filmske kulture da nas sve ujedini u klasičnoj ljudskoj borbi dobra protiv zla. Neka sila bude uz vas...

XS
SM
MD
LG