Linkovi

Oštre osude napada


Mesto incidenta u Tusonu u Arizoni
Mesto incidenta u Tusonu u Arizoni

Funkcioneri američke vlade izražavaju zaprepašćenje napadom na članicu Predstavničkog doma Gabriel Gifords. Predsednik Barak Obama je rekao da je napad „tragedija za celu zemlju“. On je sinoć novinarima rekao da je ona napadnuta u trenutku kada je slušala nade i brige svojih komšija.

Republikanski predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner je rekao da je „užasnut besmislenim napadom“. Bejner je naglasio da „pretnje javnim funkcionerima i nasilje nad njima nemaju mesto u (američkom) društvu“. Liderka manjine u Predstavničkom domu, Nensi Pelosi, izjavila je da je „vest o napadu primila sa najdubljom tugom“, dodavši da je to „nacionalna tragedija“.

Sekretarka za unutrašnju bezbednost Dženet Napolitano je izjavila da nema mesta za takve besmislene činove nasilja. Bivši predsednički kandidat, senator iz Arizone Džon Mekejn, rekao je da je napad na Gabriel Gifords užasna tragedija, koja je šokirala i njega i celu zemlju. Guverner Arizone, Džan Bruer, rekao je da je cela Arizona duboko ožalošćena incidentom, dodavši da je Gifordsova plemenito i milosrdno služila javnosti.

U sinoć izdatom saopštenju, sekretar za odbranu Robert Gejts je odao priznanje Gifordsovoj i rekao da je u mislima sa njenim suprugom, mornaričkim kapetanom i astronautom Markom Kelijem, kao i sa porodicama ostalih žrtava napada.

XS
SM
MD
LG