Linkovi

Proslava Ašure uprkos pretnjama sunita


Obeležavanje verskog praznika Ašure u Nadžafu na severu Iraka (arhiva)
Obeležavanje verskog praznika Ašure u Nadžafu na severu Iraka (arhiva)

Stotine hiljada šiitskih hodočasnika okupile su se u svetom iračkom gradu Karbali na proslavi verskog praznika Ašure, uprkos pretnji sunitskih napada.

Iračke snage bezbednosti uputile su desetine hiljada vojnika da bi zaštitile hodočasnike koji obeležavaju smrt unuka proroka Muhameda, Huseina, jedne od najvažnijih ličnosti u šiitskom islamu.

Sunitski ekstremisti iz grupe Islamska država preuzeli su odgovornost za brojne smrtonosne napade na šiite koji putuju u Karbalu kako bi obeležili Ašuru.

U medjuvremenu, organizacija "Hjuman rajts voč" saopštila je da su borci Islamske države mučili i maltretirali kurdske dečake koje su oteli iz severnog sirijskog grada Kobanija.

WEB Organizacija je razgovarala sa četvoricom dečaka iz grupe od 153 otete dece, koji su oteti krajem maja i držani u jednom gradu udaljenom 55 kilometara od Kobanija. "Hjuman rajts voč" navodi da su dečaci opisali kako su pripadnici Islamske države tukli svakoga ko je pokušao da pobegne ili uradio bilo šta što je smatrano prestupom. Dečacima je branjeno da govore kurdski jezik, bili su prinudjeni da se mole pet puta dnevno i gledaju video snimke pogubljenja zatvorenika.

Jedan kurdski zvaničnik je izjavio za "Hjuman rajts voč" da su ekstremisti prošle nedelje pustili na slobodu i poslednju grupu od 25 dečaka.

XS
SM
MD
LG