Linkovi

Šekspir ili popravni dom


Tim je otkrio da mu se mnogo toga dopada kod Šekspira, posebno igranje s mačem
Tim je otkrio da mu se mnogo toga dopada kod Šekspira, posebno igranje s mačem

Pojedinim tinejdžerima, bavljenje Šekspirom liči na kaznu. Za neke u okrugu Berkšir, u Masačusetsu, to i jeste kazna. U okviru novog programa, maloletnicima za koje se utvrdi da su krivi za manje prestupe, nudi se izbor – popravni dom ili Šekspir.

Mladi glumci u okrugu Berkšir su prešli dug put za tri i po nedelje otkako su počeli probe Šekspirovog „Henrija V“. Niko od njih nije tu po svojoj volji.

„Neki imaju jači razlog da budu ovde od drugih. Ja sam tu zbog nasilja i tuče.“

Tim ima 15 godina. Kao i većina tinejdžera ovde, nije bio ljubitelj Šekspira.

„Sudija me je osudio na ovo i prvo što sam pomislio bilo je da me to uopšte ne interesuje i da radije ne bih. Ali je mnogo lakše od skupljanja đubreta, tako da sam rešio da probam.“

I otkrio je da kod Šekspira ima mnogo toga što može da se dopadne.

„Pretnja nasiljem i tuča i onda mi date mač u Šekspiru. Uopšte nisam verovao da je to moguće. Ipak, zadovoljan sam što su nam poklonili poverenje.“

Poverenje i poštovanje koje ima direktor pozorišta Kevin Koulmen je uzajamno. Tinejdžeri jednostavno uživaju radeći sa njim i on ih inspiriše da prihvate Šekspira.

Režiser Kevin Koulmen
Režiser Kevin Koulmen

Ako im se to predstavi na način koji im angažuje maštu, sklonost ka igranju, stvori im volju, što i nije neki podvig, oni uistinu živnu.“

Koulmen je režiser u pozorištu „Šekspir end kompani“ u zapadnom Masačusetsu. On je razradio program Šekspira na sudu, na sugestiju Pola Peračija, bivšeg direktora srednje škole koji je bio sudija Suda za maloletnike.

Počeli smo sa Šekspirom u okviru školskog programa. Videvši veliki uspeh koji su ljudi sa Šekspirom postigli sa decom, kada sam postao sudija pomislio sam da je to ista vrsta dece koju sam upoznao kao direktor škole. Imaju istu potrebu da razviju samopouzdanje, da razviju veštine opštenja, da bolje kontrolišu svoje nezadovoljstvo.“

Sudija Perači se penzionisao prošle godine, ali program Šekspir na sudu i dalje funkcioniše. A tinejdžeri ga i dalje prihvataju.

Dolaze sa punim kuferom gneva i ozlojeđenosti i straha i osećaja nepravde. Mi nismo tu da to ispravljamo. Ne radi se o tome. Da li će oni uleteti u nevolje i kada završe ovaj program? Sigurno, jer još nisu odrasli. Da li će upasti u iste nevolje? Neće“, kaže Kevin Koulmen.

To je zbog toga što se tinejdžeri menjaju.

„Postao sam strpljiviji.“

Već i to može da pomogne Timu da ne završi ponovo na sudu. Program je dobio široka priznanja, završilo ga je više od 200 tinejdžera. Koulmen sada nastoji da ga primeni i na nekom drugom mestu.

XS
SM
MD
LG