Linkovi

S. Koreja lansirala balističku raketu sa podmornice


Severnokorejska raketa
Severnokorejska raketa

Najnovije lansiranje balističke rakete sa podmornice rano jutros, dobar je pokazatelj stvarnog napredovanja vojne industrije Severne Koreje, ka mogućnosti nuklearnog napada na Sjedinjene Države ili bilo koju drugu metu na svetu.

Raketa ispaljena iz blizine priobalnog grada Sinpo, prešla je 500 kilometara pre nego što je pala u more, unutar japanske odbrambene zone. Nekoliko sati posle lansiranja, ministri spoljnih poslova Kine, Japana i Južne Koreje održali su trilateralni sastanak u Tokiju. Japan i Južna Koreja snažno su osudili potez Pjongjanga.

“Takve provkativne akcije apsolutno ne mogu da se tolerišu i mi ulažemo oštar protest Severnoj Koreji. Na današnjem sastanku smo potvrdili da će Japan, Kina i Južna Koreja predvoditi međunarodnu zajednicu, uključujući i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, u pokušajima da snažno podstaknu Severnu Koreju da se uzdrži od provokativnih akcija i da se povinuje rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija”, saopštio je ministar inostranih poslova Japana Fumio Kišida.

Smatra se da je Severna Koreja u početnoj fazi razvoja tehnologije za lansiranje raketa sa podmornica. Raketa koja je lansirana u prethodnoj ovakvoj probi Pjongjanga, u aprilu ove godine, preletela je samo 30 kilometara pre nego što je pala u more.

Stalni severnokorejski testovi lansiranja balističkih raketa krše rezolucije Ujedinjenih nacija, kojima se zemljama zabranjuje razvoj nuklearnog oružja i tehnologije za balističke rakete.

Savet bezbednosti UN-a u martu je uveo oštre sankcije Severnoj Koreji zbog četvrte nuklearne probe i lansiranja rakete dugog dometa ranije ove godine.

XS
SM
MD
LG