Linkovi

Učenje kroz "Šetnju sa dinosaurusima"


Glumci Tija Sirkar i Skajler Stoun na promociji filma "Šetnja sa dinosaurusima" u Los Andjelesu, 12. decembra 2013.
Glumci Tija Sirkar i Skajler Stoun na promociji filma "Šetnja sa dinosaurusima" u Los Andjelesu, 12. decembra 2013.

Zasnovan na popularnoj naučnoj seriji BBC-a, američki film "Šetnja sa dinosaurusima" čini da se gledaoci, a posebno deca, zainteresuju za nauku i praistoriju.

Novi animirani film “Šetnja sa dinosaurusima” donosi nam priču o odrastanju u kojoj se elementi zabave spajaju sa elementima nauke. Kako iz Los Andjelesa izveštava dopisnik Glasa Amerike Majk O'Saliven, za glumce uključene u sinhronizaciju filma, snimanje je bilo prilika da saznaju mnogo novih podataka o stvorenjima iz praistorije.

Radnja filma u 3D tehnici odvija se na Aljasci, u periodu krede, pre 70 miliona godina. Na promociji za medije u Prirodnjačkom muzeju Los Andjelesa bili su jedan glumac u džinovskom kostimu dinosaurusa, kao i tri zvezde filma, medju kojima je Džon Legvizamo.

Legvizamo kaže da je filmu prethodilo detaljno istraživanje naučnih činjenica. Scene prirode delimično su snimane na Aljasci a medju kompjuterski stvorenim dinosaurusima je i vrsta biljojeda nazvana pakirinosaurus. Krda tih dinosaurusa nekada su tumarala prostranstvima Aljaske.

Tako da tu imamo finu mešavinu akcije, činjenica i humora.”

Film prati krdo pakirinosaurusa i mladog pripadnika tog krda, Pečija. Legvizamo je podario glas manjem stvorenju, nazvanom Aleks.

“Mislio sam da ću da sinhronizujem nekog velikog stegosaurusa ili brontosaurusa, ali ja sam u ovom filmu ptica – preistorijska ptica aleksornis. Vežbao sam duboke, promukle glasove ali ne, ovde je više bio potreban glas sa španskim akcentom jer oni potiču iz Meksika.”

Tija Sirkar je glas ženke pakirinosaurusa. Ona kaže da je zanima nauka u pozadini filma.

“Provela sam veći deo osnovne škole verujući da ću, kada porastem, da postanem arheolog ili paleontolog. To se nije dogodilo, bar za sada.”

Skajler Stoun, glas lika iz filma nazvanog Skauler, takodje je nešto naučio snimajući ovaj film.

“Bilo je tu dinosaurusa za koje nikada nisam čuo. Onda su mi rekli – da, nedavno smo otkrili nove vrste. Bio sam zapanjen.”

Šetnja sa dinosaurusima zasnovana je na popularnoj naučnoj seriji BBC-a, a neki kritičari smatraju da je televizijska serija bila bolja.

Medjutim, Luis Čiape, šef Instituta za dinosauruse u okviru losandjeleskog muzeja, koji je bio konsultant na filmu, kaže da ova vrsta filma čini da se deca zainteresuju za nauku.

“To ih podstiče da dodju na ovakvo mesto, u prirodnjački muzej, da vide prave stvari. Zato su ti filmovi zabavni, edukativni i inspirativni.”

Luisu se takodje dopada priča Šetnje sa dinosaurusima
XS
SM
MD
LG