Linkovi

Šest američkih država protiv nove Trampove uredbe


Protesti protiv nove Trampove uredbe
Protesti protiv nove Trampove uredbe

Šest američkih država pokušaće da ospori novu uredbu Donalda Trampa kojom se državljanima šest zemalja sa pretežno muslimanskim stanovništvom zabranjuje ulazak u SAD.

Havaji su prvi pokrenuli tužbu, tvrdeći da će nova uredba naškoditi tamošnjem muslimanskom stanovništvu. Preostalih pet država udružiće se protiv nove uredbe, koja bi trebalo da zameni staru – a koju su američki sudovi već suspendovali.

Država Vašington, koja se među prvima usprotivila, tražila je od federalnog sudije u Sijetlu da, u slučaju nove uredbe, primeni rešenje kojom je suspendovao prethodnu od 27. januara.

Državni tužilac Bob Ferguson kaže da države koje hoće da ospore uredbu imaju za to dobre argumete. Kako objašnjava, nova Trampova uredba obuhvata manje ljudi nego prethodna, ali to i dalje ne znači da je u skladu sa Ustavom.

Oregon, Minesota i Njujork pridružili su se državi Vašington, a isto je najavio i Masačusets – kada podnese dopunjenu žalbu sledeće nedelje.

Američki predsednik je u ponedeljak potpisao novu uredbu koja stupa na snagu 16. marta. NJom se u naredna tri meseca zabranjuje ulazak u SAD državljanima Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena, dok je program prihvatanja izbeglica u SAD suspendovan na 4 meseca.

XS
SM
MD
LG