Linkovi

Server: Otvorena vrata za ulazak u EU i NATO


Server: Poseta je znak da državna sekretarka smatra situaciju na Balkanu ozbiljnom.
Server: Poseta je znak da državna sekretarka smatra situaciju na Balkanu ozbiljnom.

Povodom desete godišnjice svrgavanja sa vlasti Slobodana Miloševića, kolega Branko Mikašinović razgovarao je sa potpredsednikom vašingtonskog Instituta za mir, Danijelom Serverom, o učinku koji je Srbija postigla tokom protekle decenije i predstojećoj poseti državne sekretarke Hilari Klinton Zapadnom Balkanu.

Server: “Veoma mnogo se postiglo od pada Miloševića. Pod Miloševićem Srbija je bila zatvoreno društvo, koje je pravilo probleme širom Balkna i taj režim nije imao podršku Zapada. Srbija je danas demokratska država koja nailazi na veoma povoljan prijem na Zapadu i ima otvorena vrata za ulazak u EU i NATO. Naravno, Srbija mora da se kvalifikuje da bi ušla u uniju, a u pogledu NATO-a to je njena odluka, pošto je niko ne prisiljava na članstvo u alijansi. U stvari, ne znam nikoga ko ne želi da Srbija postane članica te dve organizacije. Od pada Miloševića do danas imate ogromnu razliku i napredak.”

Glas Amerike: Kako biste procenili predstojeću posetu državne sekretarke Hilari Klinton Beogradu, Prištini i Sarajevu?

Server: “Ta poseta je znak da državna sekretarka smatra situaciju na Balkanu ozbiljnom. Lično se nadam da će ona krenuti putem rešavanja dva glavna preostala problema na Balkanu, a to su Kosovo i Bosna i Herecegovina. Na oba mesta postoje predlozi za podelu teritorije - u pogledu severnog dela Kosova i Republike Srpske - te se nadam da će Klinton, ako želi da pokrene stvari sa mrtve tačke, zahtevati od Beograda da se odrekne svojih teritorijalnih ambicija na Kosovu i u Bosni, ako želi da postane član NATO-a, pa i EU. Naravno, Beograd će reći da nema teritorijalnih ambicija u Bosni i Hercegovini, ali Tadić je nedavno otvoreno podržao kandidata u Republici Srpskoj, koji ima teritorijalne ambicije i koji je obećao referendum o nezavisnosti Republike Srpske. To bi bio uzrok nevoljama, a Srbija bi trebalo da zauzme jasan stav u pogledu toga.”

Glas Amerike: Kako ocenjujete rezultate izbora u Bosni i Hercegovini?

Server: “Teško je reći tačno kakav će biti ishod izbora. U Republici Srpskoj je jasno da je pobednik i centralna ličnost Milorad Dodik. U federaciji je Socijal-demokratska stranka postigla značajne reuzltate, mada se još ne zna tačno da li će imati najveći broj poslanika, što je najvažnije i ključni faktor u procesu formiranja vlade. Lično mislim da će Dodik nastojati da što više oteža formiranje vlade na nacionalnom nivou da bi dokazao da je federalna vlast nefunkcionalna.”

Glas Amerike: Da li dolazak sekretarke Klinton ukazuje na ponovnu i intenzivniju angažovansot SAD na Balkanu, umesto prepuštanja vodeće uloge EU?

Server: “Amerikanci bi želeli da prepuste Balkan Evropskoj uniji, ali i da imaju garancije da će biti uspešna bez SAD. Mislim da je greška pretpostaviti da bi Evropljani bili uspešni u pogledu Balkana, posebno u pogledu Kosova, bez SAD. Dakle, američka pomoć je i dalje potrebna na Balkanu. U tom regionu i dalje imate sporna pitanja, recimo, izmedju Hrvatske i Slovenije, u Albaniji, i naravno, u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Medjutim, kada se radi o teritorijalnim pitanjima, nastojanjima Dodika da podeli Bosnu i Beograda da zadrži severni deo Kosova, Sjedinjene Države moraju da deluju kategorično, izmedju ostalog i zbog toga što stav EU o nekim od tih pitanja nije jedinstven.”

XS
SM
MD
LG