Linkovi

Server: Izazovi na evropskom putu Srbije


Expert Daniel Serwer Macedonia 1
Expert Daniel Serwer Macedonia 1

Američki analitičar Danijel Server upravo se vratio iz posete nekoliko balkanskih zemalja – posete za koju naglašava da je obavljena u privatnom kapacitetu.

Server smatra da je evropska orijentacija Srbije nesumnjiva i da zbog tog ispravnog smera kojim se zemlja kreće, Vašington i Brisel treba da podrže vladu Srbije. S druge strane, Server navodi nekoliko ključnih izazova i sfera u kojima su potrebne promene, kako bi evropski put bio autentičan i uspešan.

„Nije teško naići na žalbe na račun vlade Srbije, posebno kada je reč o vladinom uticaju na medije, nedostatku nezavisnosti i efikasnosti sudova, kao i nedostatku reforme bezbednosnog sektora. To su stvari koje sam naglašavao i u javnim i privatnim razgovorima u Srbiji, i svestan sam tih problema. Važno je naglasiti da to što je zemlja usmerena ka EU, ne znači da je već u EU i da ispunjava evropske standarde, i pravo je pitanje kojom će brzinom nastaviti u tom smeru", rekao je Server za Glas Amerike i dodao:

"Za Srbiju, koja je u tehničkom smislu, kada se radi o 'aki komuniteru' (zbir svih propisa koje zemlja kandidat mora da ispuni), sasvim dobro kvalifikovana za prijem, postoje druge oblasti koje nisu deo 'akija', ali su u velikoj meri deo procesa pregovora, gde još nije potpuno spremna, a pravo i odgovornost ljudi poput mene je da ukažemo na to“.

XS
SM
MD
LG