Linkovi

Dačić: Dejton očuvao mir, deklaracija protiv tribunala


Šefovi diplomatija Mađarske i Srbije, Peter Sijarto i Ivica Dačić, na konferenciji za novinare u Beogradu
Šefovi diplomatija Mađarske i Srbije, Peter Sijarto i Ivica Dačić, na konferenciji za novinare u Beogradu

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić govorio je danas o Dejtonskom sporazumu, odnosima sa Rusijom, kao i o deklaraciji zbog puštanja lidera SRS Vojislava Šešelja na slobodu.

Šefovi diplomatija Srbije i Mađarske - Ivica Dačić i Peter Sijarto razgovarali su danas u Beogradu i potrdili dobre odnose dve zemlje.

Povodom devetnaeste godišnjice donošenja Dejtonskog sporazuma ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da Srbija podržava pokušaj da se otkoči evropski put BiH, da se razgovara o budućnosti, da to bude rezultat zajedničkog dogovora sva tri naroda i oba entiteta.

Posle današnjeg susreta sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom, Dačić je istakao da je Dejtonski sporazum omogućio mir, dok, kako je rekao, danas neki tvrde da je Dejtonski sporazum prepreka budućnosti Bosne i Hercegodine:

"Nedostatak političke volje je prepreka budućnosti BiH, a ne slabosti u ustavu. Oni koji tako govore moraju da shvate da nema revizije Dejtonskog sporazuma bez saglasnosti onih koji su ga potpisali."

Potpredsednik srpske Vlade je ponovio i da se pozicija Srbije prema Rusiji po pitanju uvodjenja sankcija nije promenila, baš kao ni pozicija prema EU koja, kako je istakao Dačić, ostaje strateški cilj Srbije.

Govoreći o deklaraciji koja se predlaže u Evropskom parlamentu zbog puštanja lidera SRS Vojislava Šešelja na slobodu, Dačić je rekao da to treba učiniti protiv Tribunala, umesto protiv Srbije. Slučaj Šešelj je još jedan dokaz da Haški sud treba ukinuti, dodao je Dačić:

"Šta je radio Haški tribunal tolike godine? Kako je dozvolio da dođe do ove situacije sada? Koliko godina je trajalo suđenje? Ovde Srbija nema ni jedan milimetar svoje odgovornosti. Prema tome, mogu da donose rezolucije kako god hoće – odnose se na njih."

Nezaobilazna tema današnjeg razgovora ministara spoljnih poslova Srbije i Mađarske bila je i gradnja gasovoda Južni tok – po njihovoj oceni izgradnja gasovoda je važan projekat za bezbedno snabedevanje regiona energentima. Projekat Južni tok je izložen kritikama, ali mi treba da ga realizujemo jer on omogućava bezbedno snabdevanje gasom, rekao je mađarski šef diplomatije Pater Sijarto.

XS
SM
MD
LG