Linkovi

Mediji saučesnici u proizvodnji predrasuda


Konferencija za novinare predsednika Srbije Tomislava Nikolica (arhivski snimak)
Konferencija za novinare predsednika Srbije Tomislava Nikolica (arhivski snimak)

Razgradnja stereotipa i predrasuda je dugotrajan i mukotrpan posao kojem bi mediji mogli mnogo da doprinesu, jedna je od ocena koja se čula na konferenciji u Beogradu

Mediji nisu u krizi samo zbog neregulisane medijske scene, besparice ili nespremnosti da se prilagode novim tehnologijama, već i zbog krize kvaliteta medijskog sadržaja, izjavio je danas predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija i direktor FoNeta Zoran Sekulić, i ocenio da to za posledicu ima, ne samo uskraćivanje prava javnosti da zna, već i dramatičan pad kredbiliteta medija.

Na konferenciji o unapredjivanju ljudskih prava razgradnjom stereotipa u obrazovanju, kulturi i medijima, Sekulić je istakao da se mediji, ovakvi kakvi su sada, uglavnom rukovode parcijalnim interesima, umesto da rade u javnom interesu:

"Pored onoga što eufemistički zovemo elitama, a mislim na političke i finansijske centre moći, mediji su, po mom sudu, glavni saučesnici u proizvodnji stereotipa i predrasuda. A u njihovoj promociji su “glavni glumac”.

Član Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Miloš Rajković je ukazao da, kada je reč o elektronskim medijima, 2015-ta je bila vrlo problematična: izašli smo iz stereotipa da država nikada neće izaći iz vlasništva u medijima i digitalizovala je srpske medije, pa smo u periodu sleganja tla posle potresa, objasnio je Rajković:

"Ne može se zaobići odgovornost medija, ali ne treba ni njihovu ulogu precenjivati. Oni su kao voda – ponesu ono što se gore, na izvoru pojavi, pa to nose sve do mora."

Šef Medijskog odeljenja Misije OEBS u Srbiji Gordana Janković smatra da je dobro da državne institucije, mediji i civilno društvo govore o razgradnji steretipa i predrasuda. U medijima postoji prisustvo netolerancije na nivou etničke pripadnosti i, nažalost, dodala je Janković, koliko god da je uvijeno u oblandu drugačijeg izražavanja, političari i dalje koriste stereotipe i populistički jezik.

XS
SM
MD
LG