Linkovi

Poziv na dijalog i kompromis sa KiM


Žena drži cvet u znak protesta protiv blokade KFOR-a u blizini Rudara, 29. jul 2011.
Žena drži cvet u znak protesta protiv blokade KFOR-a u blizini Rudara, 29. jul 2011.

Skupština Srbije je rano jutros usvojila rezoluciju kojom se traži nastavak dijaloga sa Kosovom da bi se došlo do kompromisnog rešenja trgovinskog spora koji je proteklih dana prerastao u smrtonosno nasilje. Za rezoluciju je glasao 181 poslanik u Skupštini sa 250 mesta.

Nasilje je izbilo prošlog ponedeljka kada su specijalne snage Kosovske vlade zauzele dva granična prelaza na severu Kosova, da bi sprovele embargo na uvoz robe iz Srbije. Kosovska vlada je početkom meseca uvela zabranu uzvraćajući na srpsku blokadu uvoza proizvoda sa Kosova.

Predsednik Srbije Boris Tadić je danas izjavio da je uveren da je kratkotrajno kosovsko zauzimanje graničnih prelaza deo plana za promenu demografske ravnoteže na severu Kosova. Kosovski premijer Hašim Taći optužuje Beograd za izazivanje nasilja.

Obraćajući se poslanicima u Skupštini, predsednik Tadić je rekao da Beograd neće uzvratiti na nasilje ratom i da veruje da mir nema alternativu. On je podsetio da su tokom 1990-ih, u prethodnim ratovima u bivšoj Jugoslaviji poginule stotine hiljada ljudi.

XS
SM
MD
LG