Linkovi

Jeremić: Sve veća podrška za predsedavanje GS


Vuk Jeremić tokom današnjeg obraćanja članovima stalnog saveta Organizacije američkih država u Vašingtonu
Vuk Jeremić tokom današnjeg obraćanja članovima stalnog saveta Organizacije američkih država u Vašingtonu

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić obratio se danas, ovde u Vašingtonu, stalnom savetu Organizacije američkih država, koju čine sve zemlje Severne i Južne Amerike, ali i ostrvske države u Karipskom moru. Jeremić je u govoru istakao da je Srbija je jedan od najistaknutijih evropskih partnera američkog kontinenta u borbi protiv transatlantske trgovine drogom.

"Srbija je jedan od najaktivnijih posmatrača u okviru Organizacije američkih država. Ove godine, praktično posle Španije, učestvujemo sa najvećim brojem aktivnosti, kao posmatrači na izborima, kao deo projekata obrazovanja, mnogi studenti iz Latinske Amerike i iz karipskih država sada studiraju u Srbiji kao deo programa 'Svet u Srbiji', programa za stipendije za studente nestvrstanih zemalja, i ovo je bila velika čast da se obratimo stalnom savetu i jedna smo od retkih zemalja koja je dobila ovu priliku, što pokazuje da su odnosi Srbije i Organizacije američkih država, Latinske Amerike i karipskih država, ali i Severne Amerike, danas izuzetno čvrsti i kvalitetni. Očekujem da će oni rasti, da će u budućnosti biti sveobuhvatniji".

Jeremić: Sve veća podrška za predsedavanje GS
Jeremić: Sve veća podrška za predsedavanje GS

Jeremić je dodao da je imao priliku da predstavi kandidaturu Srbije za predsedavanje Generalnom Skupštinom Ujedinjenih nacija.

"Mislim da sve dobijamo sve veću podršku, iz sve više krajeva sveta. Nadamo se da ćemo u narednih nekoliko meseci uspešno okončati kandidaturu i da će Srbija dobiti priliku da predsedava Generalnom Skupštinom Ujedinjenih nacija u narednih godinu dana“.

Šef srpske diplomatije juče se u Njujorku obratio predstavnicima Alijanse civilizacija, podskupa Ujedinjenih nacija, i Organizaciji islamske konferencije, koja obuhvata svih 57 zemalja sveta sa većinskim muslimanskim stanovništvo.

Već sutra, Jermić će u Briselu prisutvovati neformalnoj večeri sa kolegama iz Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana koja je uvod u sastanak Ministarskog sveta u petak, 23.marta. Ministar Jeremić je pozvan u skladu sa statusom Srbije kao kandidata za pridruživanje.

XS
SM
MD
LG