Linkovi

Dačić: CG i Srbija bratski narodi


Crnogorski i srpski šefovi diplomatije, Igor Lukšić i Ivica Dačić u Podgorici, 17. februar 2015.
Crnogorski i srpski šefovi diplomatije, Igor Lukšić i Ivica Dačić u Podgorici, 17. februar 2015.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić stigao u prvu zvaničnu posetu Crnoj Gori u svojstvu predsedavajućeg OEBS-a i rekao da će pružiti punu podršku Podgorici u njenim budućim planovima.

Predsjedavajući Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju i ministar spoljnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Podgorici da su Srbi i Crnogorci bratski narodi, poručujući da Beograd želi da Crna Gora što prije postane članica Evropske unije.

Ivica Dačić boravio je u službenoj posjeti Crnoj Gori, gdje je u ulozi predsjedavajućeg OEBS-om, razgovarao sa crnogorskim šefom diplomatije Igorom Lukšićem o saradnji ove organizacije i Crne Gore.

Dačiću je posjeta Podgorici prva službena otkada je postao predsjedavajući OEBS-om, a nakon razgovora s predstavnicima OEBS-a u Crnoj Gori i Lukšićem, istakao je zadovoljstvo saradnjom.

Dodao je da će Srbija za vrijeme predsjedavanja ovom organizacijom dati punu podršku Crnoj Gori.

"Naša misija u Crnoj Gori je ukazala da je ostvaren značajan broj zajedničkih projekata, a to je upravo suština postojanja misije OEBS-a. Mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da ćemo dati Crnoj Gori punu podršku za ono što je do sada uradila, kao i za ono što tek treba da se uradi. Srbija je kao prioritet za vrijeme predsjedavanja OEBS-om postavila Zapadni Balkan. To znači regionalna saradnja zemalja, pa bih se zahvalio Crnoj Gori što je potpisala deklaraciju međunarodne komisije za nestala lica", kazao je Dačić.

Ministar inostranih poslova Crne Gore Igor Lukšić, izrazio je zadovoljstvo što Srbija predsjedava OEBS-om, kao i zbog činjenice da Crna Gora ima dobru saradnju sa tom organizacijom.

"Danas smo razgovarali o temama koje se tiču predsjedavanja Srbije OEBS-om. Crna Gora će pružiti punu podršku srpskom predsjedavanju ovom organizacijom. Ovo predsjedavanje nailazi u ne tako lakom trenutku. U Evropi je mnoštvo izazova, kako na istočnom, tako i na južnom bloku, i u tom kontekstu, vjerujem da prioriteti koje je srpsko predsjedavanje definisalo će biti uspješno. Izrazio sam zadovoljstvo saradnjom sa misijom OEBS-a u Crnoj Gori", kazao je Lukšić.

On je iskoristio današnji susret kako bi pozdravio nastavak dijaloga na relaciji Beograd - Priština.

"Želim da naglasim našu podršku rezultatu dijaloga Beograda i Prištine. Vjerujemo da je to korak naprijed kada je u pitanju rješavanje problema, kako bi uvažili ambiciju da ovaj region dostigne sve evropske standarde u što kraćem roku. Naša su očekivanja da Srbija što prije počne otvarati pregovaračka poglavlja", poručio je Lukšić.

S druge strane, Dačić je iskazao zadovoljstvo zbog dobrih bilateralnih odnosa Crne Gore i Srbije.

"Uvijek se govorilo da smo mi bratski narodi, a možda smo i sestrinski, zato što su imena država u ženskom rodu. Zadovoljstvo mi je da su u posljednjih nekoliko godina odnosi Srbije i Crne Gore potpuno relaksirani. Želimo sve najbolje Crnoj Gori, da što prije postane članica EU. Isto to želimo i sebi", rekao je Dačić.

Ivica Dačić danas je u Podgorici razgovarao i sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem i predsjednikom države Filipom Vujanovićem.

XS
SM
MD
LG