Linkovi

U Srbiji obeležen Dan žena


Članovi Socijaldemokratske partija Srbije obeležili su Dan žena deleći ruže prolaznicima kod Terazijske česme u Beogradu.
Članovi Socijaldemokratske partija Srbije obeležili su Dan žena deleći ruže prolaznicima kod Terazijske česme u Beogradu.

Da li su žene u Srbiji i ravnopravne sa muškarcima i šta treba uraditi da se taj cilj ostvari - pitanje je sa kojim je danas obeležen Međunarodni dan žena u Srbiji.

Nizom manifestacija, i uz upozorenje da je za razvoj društva potrebno veće učešće žena u društvenom, političkom i ekonomskom životu zemlje – danas je u Srbiji obeležen 8. mart, Međunarodni dan žena. Na današnjem skupu o učešću žena u javnom životu, istaknuto je da će već za nekoliko meseci – u novom sazivu Skupštine Srbije sedeti 33 odsto žena – što bi trebalo da unapredi položaj žena i donese boljitak celokupnom društvu:

"Od norme treba da očekujemo poražavajuću statistiku – da je žena za identičan rad u našoj sredini čak za 16 odsto manje plaćena nego muškarac. Budući da su norme u rukama Narodne skupštine, promena Zakona o izboru narodnih poslanika, po kojoj će već od sledećeg saziva u parlamentu u poslaničkim klupama biti 33 odsto žena jeste korak ka tom cilju", ocenila je Slavica Djukić Dejanović, predsednica Skupštine Srbije.

U okviru kampanje "Karavan ženskih prava" na Terazijama je organizovana ulična akcija sa ciljem da podseti žene šta je 8. mart bio nekada, a nevladina organizacija žene u crnom obeležila je praznik uličnim maršem Knez Mihailovom ulicom i otkrivanjem spomen-ploče feministkinji Kseniji Atanasijević u Gospodar Jovanovoj ulici.

Povom 8.marta gradonačelnik Beograda Dragan Đilas posetio je jednu od tri sigurne kuće u gradu i poručio da očekuje od sudstva i policije da se nasilnicima u porodici izreknu maksimalne kazne:

"70 i nešto odsto žena u Srbiji bude izloženo nekom maltretiranju, da li u okviru porodice, da li na poslu. To su strašni podaci. Strašno je što danas i najnormalnija stvar – kad žena traži posao da je pitaju da li je udata, da li ima decu, koliko dece, da procenjuju da li će poslodacu to doneti nešto ili će time izgubiti. Kad sve to pogledate, onda shvatite da neke stvari danas jednostavno ne funkcionišu", upozorio je Djilas.

Potpredsednica Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je da ta partija smatra da se roditeljstvo najefikasnije može pomoći jeftinijim potrepštinama i osnivanjem fondova za pomoć majkama i deci u koje bi bila usmerena sredstva od različitih poreza. A zamenik predsednika naprednjaka Aleksandar Vučić je u razgovoru sa privrednicama Beograda poručio da će se ta partija zalagati za veću zaposlenost žena u Srbiji.

XS
SM
MD
LG