Linkovi

Srbija i SAD potpisale sporazum o naučnoj saradnji


Ministar Srbije za nauku i tehnološki razvoj Božidar Djelić i državni podsekretar za demokratiju i globalna pitanja Maria Otero potpisuju sporazum o naučnoj saradnji u Stejt Departmentu, 23. aprila 2010.
Ministar Srbije za nauku i tehnološki razvoj Božidar Djelić i državni podsekretar za demokratiju i globalna pitanja Maria Otero potpisuju sporazum o naučnoj saradnji u Stejt Departmentu, 23. aprila 2010.

Srpski ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Djelić i američki podsekretar za demokratiju i globalna pitanja, Maria Otero, potpisali su u Stejt Departmentu bilateralni sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji. U pitanju je prvi takav sporazum izmedju dve zemlje potpisan od 1980. godine.

Cilj sporazuma koji su potpisale SAD i Srbija je jačanje naučnih i tehnoloških kapaciteta obe zemlje, kao i širenje veza izmedju naučnika i stručnjaka, i saradnja u oblastima od zajedničkog interesa. Podsekretar za demokratiju i globalna pitanja, Maria Otero, istakla je da sporazum označava početak nove faze američko-srpske naučne saradnje, i predstavlja okvir za buduću saradnju ministarstava, instituta, univerziteta i istraživačkih centara.

Zajedno ćemo radi na novim otkrićima, i verujemo da će obe zemlje imati velike koristi od ovog parnterstva. Vidljiv rezultat za Srbiju mogle bi da budu bliže veze srpskih studenata sa američkim studentima i univerzitetima. Problemi sa kojima se danas suočava globalna zajednica su preveliki da bi se zemlje pojedinačno suočavale sa njima. Nikada nije postojala veća potreba da svetski naučnici zajedno rade na savladavanju globalnih izazova, kao što su klimatske promene, bezbednost hrane i pijaće vode, ili predvidjanje i reagovanje na zemljotrese“, navela je Otero.

Potpredsednik vlade Srbije, ministar za nauku i tehnološki razvoj, Božidar Djelić, podvukao je simbolični, ali i praktični značaj potpisanog sporazuma.

Ovo je prvoklasan dogadjaj za našu zemlju jer je Amerika vodeća nacija u svetu u domenu nauke i tehnologije, predsednik Obama će duplirati taj iznos u sledećih deset godina, a dobro je poznato da je naša najjača naučna dijaspora u Sjedinjenim Državama. Ovaj sporazum, prvi posle 30 godina, daje institucionalnu bazu da univerziteti i instituti ali i privatne kompanije potpišu sporazume o saradnji jer sada imamo i olakšice u izdavanju viza kao i pravu zaštitu intelektualne svojine za obe strane, koja će omogućiti da veliki broj sporazuma bude potpisan i u mnogo većoj meri Srbija saradjuje sa SAD u domenu nauke i tehnologije.

Djelić: SAD nam otvaraju vrata tamo gde su najbolje
Djelić: SAD nam otvaraju vrata tamo gde su najbolje

Djelić posebno ukazuje na značaj sporazuma u kontekstu ukupnih srpsko-američkih odnosa.

Današnje potpisivanje je važno kao što je bila važna i rezolucija koja je pre dva dana usvojena u Senatu koju su pokrenuli izuzetno uticajni članovi tog doma, i tu se apelovalo na Evropu da omogući učlanjenje što je pre moguće Srbiji, počevši od naše kandidature za koju Amerika apeluje da što pre bude procesuirana a danas vidimo da nam Amerika otvara vrata tamo gde je najbolja – u tehnologiji, nauci, i na nama je da to iskoristimo na najbolji način.

SAD i Srbija vide prostor za moguću saradnju u sferama kao što su ekologija, poljoprivreda, energetika, zdravstvo, obrazovanje naučnika, inženjerstvo, biotehnologija i informatika.

U razgovoru za naš program, Aleksandra Drecun, postdiplomac Harvardskog univerziteta, objašnjava da sporazum predstavlja dobar signal, konkretnu platformu za moguće stipendije ali i forum za saradnju medju privrednicima.

U današnjem svetu najveći značaj imaju tehnologija i povezanost a potpisivanje ovakvog sporazuma znači veću prohodnost za naše naučnike, studente, privrednike, i sa jedne i sa druge strane. To će pomoći i razvoju našeg znanja ali i poslovnog okruženja i nadamo se sklapanju dobrih poslovnih aranžmana u Srbiji", izjavila je Drecun.

XS
SM
MD
LG