Linkovi

Nesvrstani ponovo na okupu


Ministarska konferencija Pokreta nesvrstanih u Beogradu
Ministarska konferencija Pokreta nesvrstanih u Beogradu

Tačno pola veka nakon prvog samita nesvrstanih koji je održan 1961-ve godine u Beogradu Srbija je, iako nije članica Pokreta nesvrstanih, domaćin ponovnog okupljanja više od stotinu delegacija nekadašnjeg Pokreta nesvrstanih, predstavnika država nastalih iz SFRJ i članica EU.

U prisustvu predstavnika 113 zemalja, danas je u Beogradu počela dvodnevna ministarska Konferencija Pokreta nesvrstanih, kojom se obeležava 50 godina od osnivanja Pokreta. Pola veka nakon prvog samita nesvrstanih koji je takođe održan u Beogradu, Srbija više nije članica pokreta, a uslov da kao zemlja posmatrač, bude domaćin Samita bio je da na skupu neka političkih tema, već samo ekonomskih.

Skup je otvorio predsedavajući Samita, šef egipatske diplomatije Mohamed Kamel Amr, koji je tom prilikom rekao da je naveo da je pokret nastavio da se razvija i posle ukidanja bipolarnog sveta i da danas ima 120 članica, što je skoro dve trećine zemalja sveta. Kao domaćin, srpski predsednik Boris Tadić je istakao da se spoljna politika Srbije danas takođe zasniva na poštovanju univerzalnih principa nesvrstanosti, kao i da Srbija želi da podigne na viši nivo saradnju sa zemljama koje prisustvuju Samitu:

"U ovom zdanju osnivači pokreta su postavili viziju pravednije svetske zajednice posvećene da uspostavi novu vrstu međunarodnih odnosa u kojima se bezrezervno podržava suverenitet i teritorijalni integritet država."

Skupu u Beogradu se obratio i generalni direktor kancelarije UN u Ženevi Kasim Jomart Tokajev, koji je pročitao poruku generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, u kojoj se kaže da je Pokret nesvrstanih ključni partner UN u izgradnji dugoročnog mira u svet i da pridaje izuzetnu važnost saradnji UN i nesvrstanih. Kao počasni gost Samita, učesnicima se obratio i nekadašnji ministar spoljnih poslova SFRJ Budimir Lončar.

"Ovaj region se promenio. Zemlje bivše Jugoslavije su sada u procesu priključenja u evroatlantske integracije. Ali veze sa nesvrstanima se nastavljaju uključujući i status posmatrača u većini i demonstraciju interesa i podrške plemenitim ciljevima i principima nesvrstanih."

Inače, na marginama današnjeg Samita srpski predsednik i drugi najviši državni zvaničnici su održali niz bilateralnih susreta sa predstavnicima država koje učestvuju u radu Samita.

XS
SM
MD
LG