Linkovi

DS: Stav u PSSE prosrpski, a ne antiruski


Potpredsednica DS-a Nataša Vučković na konferenciji za novinare
Potpredsednica DS-a Nataša Vučković na konferenciji za novinare

Potpredsednica Demokratske stranke Nataša Vučković saopštila je da rezolucija o Ukrajini koju je podržala u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope naglašava važnost principa teritorijalnog integriteta

Netačno da su dve poslanice DS-a u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope glasale za za izbacivanje ruske delegacije iz tog evropskog tela, izjavila je danas potpedsednica Demokratske stranke Nataša Vučković.

Na konferenciji za novinare sazvanoj povodom glasanja Nataše Vučković i Vesne Marjanović iz DS-a za rezoluciju o Ukrajini i slučaja koji se tim povodom otvorio u ovdašnjoj javnosti, potpredsednica DS-a je izjavila da rezolucija koju je podržala u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope naglašava važnost principa teritorijalnog integriteta, kao i da je njen stav prilikom glasanja bio izrazito prosrpski, a ne antiruski:

"Ova rezolucija za koju smo mi glasali se zasniva i naglašava važnost principa teritorijalnog integriteta. Ja mislim da mi u Srbiji, s obzirom na politiku koju imamo o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ali i s obzirom na svu ovu istoriju koju smo proživeli u poslednjih 20 godina, moramo da branimo princip teritorijalnog integriteta u svkoj situaciji ako želimo da budemo kredibilni. Ne možemo ga u jednoj situaciji zastupati, a u drugoj situaciju relativizovati."

Kako je rekla Vučković, ona i Vesna Marjanović su podržale sve proruske i odbile sve one zaoštravajuće amandmane koji su rezoluciju činili drugačijom. A kako je objasnila, poslanici u Savetu Evrope glasaju u skladu sa svojim ubeđenjima i stavovima koji se formiraju po političkim, a ne nacionalnim grupama:

"Ne postoji po principima koji važe u PSSE nikakva obaveza da svi poslanici u jednoj nacionalnoj delegaciji glasaju na isti način. Praksa je upravo suprotna, i zato tamo jesu zastupljeni i predstavnici Vlade i predstavnici opozicije. I zbog toga su dijalozi i debate koje tamo vodimo upravo vrlo zanimljive i vrlo sukobljene."

Potpredsednica DS-a je rekla i da joj je žao zbog toga što je Dušan Spasojević prošle nedelje podneo ostavku na mesto predsednika Spoljno-političkog odbora DS zbog neslaganja oko glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Vučković kaže i da joj je žao što o tome nisu imali priliku da razgovaraju u stranci.
XS
SM
MD
LG