Linkovi

Ćirić: Ulagati u turizam


Ćirić: Ulagati u turizam
Ćirić: Ulagati u turizam

Trodnevni forum posvećen turizmu, koji se održava u Beogradu, okupio je 177 učesnika i omogućiće susret investitora i pojedinaca koji imaju projekte za razvoj turizma u Srbiji.

Za osam meseci ove godine u Srbiju je investirano milijardu i 100 miliona evra, ne računajući investiciju grupacije Deleze u Maksi i Fijata u Kragujevac. Zajedno sa tim ulaganjima Srbija očekuje oko 3,3 milijarde evra direktnih stranih investicija u 2011, izjavio je ministar ekonomije Nebojša Ćirić.

Na skupu posvećenom razvoju turizma, Ćirić je rekao da je srpskoj privredi potrebna stabilnost dinara, ali i obimnije i jeftinije finansiranje:

"Činjenica da smo ove godine lider u regionu u provlačenju investicija, da smo čak ispred Rumunije prema izveštaju KPMG-a pokazuje da neke stvari koje smo radili u prethodnom periodu i radimo i danas, daju rezultate. To su prvenstveno investicije koje su išle u proizvodnju, u fabrike – što je dobra stvar. Neke od njih su radno-intenzivne, što znači da ćemo imati puno radnih mesta i uglavnom su orijentisane ka izvozu."

Kako je rekao ministar ekonomije turizam je grana u koju se još može investirati jer su potencijali tek delimično iskorišćeni. U protekle četiri godine država je najviše ulagala u infrastrukturu i planinske centre, a kako je istakao Ćirić u narednim godinama treba više ulagati u spa i velnes turizam, povećavati hotelske kapacitete i razvijati biciklistički turizam:

"Postoji izuzetno veliki potencijal koji je delimično iskorišćen, ali je činjenica da u nekoliko proteklih godina ne samo u Beogradu, već i u ostalim turističkim destinacijama u Srbiji imamo rast broja noćenja, broja turista", ističe Ćirić.

"U poslednjih pet godina broj stranih dolazaka je posebno beležio impresivan rast i uvećan je za skoro 45 procenata. Za prvih devet meseci ove godine ponovo imamo 13 procenata veći broj dolazaka stranih turista. Devizni priliv u prvih devet meseci ove godine je veći za 28 procenata u odnosu na isti period 2010-te", naveo je Goran Petković, državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije.

Po rečima potpredsednika Saveta stranih investitora Gorana Pitića naročito treba ulagati u razvoj uslužnih delatnosti u kojima Srbija ima veliki potencijal. I pored problema u Srbiji i krize uopšte, investitori se ipak zadržavaju ovde i imaju dobre poslovne rezultate, naveo je Pitić.


XS
SM
MD
LG