Linkovi

Propao pokušaj prodaje Železare u Smederevu


Železara Smederevo
Železara Smederevo

Vlada Srbije odlučila je da ne potpiše ugovor o preuzimanju Železare u Smederevu sa američkom kompanijom Esmark jer nisu dobijene garancije da će biti očuvan obrtni kapital i da fabrika neće biti ugašena.

Pregovori sa američkom kompanijom Esmark nisu uspeli, ali kako je danas izjavio premijer Srbije Aleksandar Vučić - to nije kraj za Železaru u Smederevu.

Vlada Srbije odlučila je da ne potpiše ugovor o preuzimanju Železare u Smederevu sa Esmarkom, a kako je danas objasnio premijer Srbije Aleksandar Vučić od američke kompanije nisu dobijene garancije da će biti očuvan obrtni kapital i da fabrika neće biti ugašena, da neće biti potrošene sve sirovine, a potom fabrika napuštena uz obrazloženje da tržište nije dobro.

Na današnjoj konferenciji za novinare, na pitanje o tome kako će država nastaviti da subvencioniše poslovanje Železare kada na to od 1. februara nema pravo po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, Vučić je odgovorio da je u dnevnom kontaktu sa predstavnicima EU i da će tražiti njihovu podršku po tom pitanju.

"Noćas u pola jedan sam razgovarao sa gospodinom Bušarom i molio sam da nam se izađe u susret. Do poslednjeg trenutka sam želeo da potpišemo taj ugovor, da nam se izađe u susret da imamo pravo subpotpisa u prvih devet meseci. Samo subpotpis da imamo, da možemo da kontrolišemo način trošenja sirovina", izjavio je srpski premijer.

Vučić je rekao ovo nije kraj železare i da će u ponedeljak biti raspisan javni poziv za potpisivanje menadžerskog ugovora o upravljanju ovom fabrikom, kako već u martu Železara počela sa radom.

"Očekujem da već krajem marta Železara počne da radi povećanim kapacitetom, i da do kraja godine bude pokrenuta i druga peć. To je naš cilj i namera, i mi ćemo za to da se borimo", poručio je Vučić.

On je rekao i da je Međunarodni monetarni fond obavešten da je Vlada Srbije ispunila sve obaveze dogovorene sa tom finansijskom institucijom. Više nema curenja novca, rekao je Vučić i dodao da će sporazum sa MMF-om biti potpisan 23. februara.

XS
SM
MD
LG