Linkovi

Sastanak Dačić - Bratušek


Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i premijerka Slovenije Alenka Bratušek
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i premijerka Slovenije Alenka Bratušek

Premijeri Srbije i Slovenije dogovorili nastavak i unapređenje ekonomske saradnje dve zemlje i zajedničke nastupe preduzeća na trećim tržištima

Slovenija je osmi spoljnotrgovinski partner Srbije, a razmena dve zemlje je oko 800 miliona evra na godišnjem nivou, ali bi se mogla povećati, zaključili su danas premijeri Slovenije i Srbije.

Premijeri Srbije i Slovenije – Ivica Dačić i Alenka Bratušek dogovorili su danas u Beogradu nastavak i unapređenje ekonomske saradnje dve zemlje i zajedničke nastupe preduzeća na trećim tržištima.

Tokom današnje posete Beogradu, predsednica slovenačke Vlade je istakla da je Srbija značajan partner za Sloveniju i poručila da se ipak još mnogo toga može učiniti" da se već dobra bilateralna saradnja unapredi:

"Slovenija će nastaviti da podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, kao i ostale države u regiji, jer će to pomoći stabilnosti cele Evrope. Nije uvek lako, nije uvek lepo, ali to je praktično jedini pravi put."

Posle prve zajedničke sednice vlada Srbije i Slovenije, premijeri su na zajedničkoj konferenciji za novinare istakli da je bilo reči i o sukcesiji – Bra-tušek je rekla da do sada nije urađeno ni pola posla, ali da bi do 15-tog no-vembra mogli da budu regulisani detalji o današnjem dogovoru o predaji Sloveniji rezidencije ambasadora SFRJ u Rimu.

Interes obe države je da te probleme rešavamo brzo, dodao je premijer Srbije:

"Posle nestanka Jugoslavije nismo se još sporazumno razveli, odnosno podelili imovinu. I prošlo je 20 godina – mi još nismo rešili probleme. I šta je problem? Što za mnoge objekte u svetu plaća Srbija zakup, a znamo da neće nama pripasti. Pa nismo mi valjda toliko bogata država da plaćamo u Njujorku stan."

Tokom današneg boravka u Beogradu Bratušek se sastala i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

Takođe, predstavnici dveju vlada su danas potpisali sporazum o razmeni tajnih podataka, memorandume o energetici, o nastupu na trećim tržištima, kao i protokol o saradnji u obrazovanju.

Na kraju, dogovoreno je da se sledeći sastanak dve vlade održi iduće godine u Sloveniji.
XS
SM
MD
LG