Linkovi

Počeli pregovori sa MMF-om


Misija MMF-a i delegacija Srbije u Narodnoj banci Srbije, 22. avgust 2011.
Misija MMF-a i delegacija Srbije u Narodnoj banci Srbije, 22. avgust 2011.

Ukoliko Srbija uspešno okonča pregovore sa misijom MMF-a, mogla bi da računa da će Odbor izvršnih direktora MMF-a odobriti novi aranžman iz predostrožnosti krajem septembra. Pregovori sa Albertom Jegerom i drugim predstavnicima misije MMF počeli su danas, a trajaće do kraja avgusta.

Radnim sastankom u Narodnoj banci Srbije započeli su zvanični pregovori sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda o sklapanju aranžmana iz predostrožnosti, koji bi, između ostalog podrazumevao i mogućnost korišćenja oko milijardu evra u slučaju potreba Srbije.

Tokom predstojeće posete misije MMF sa predstavnicima Srbije biće razmotrena najnovija makroekonomska kretanja u zemlji, uticaj aktuelne globalne finansijske krize na srpsku privredu, kao i mere ekonomske politike radi prevazilaženja spoljnih rizika i ublažavanja eventualnih posledica krize, saopštila je NBS.

U okviru strukturnih reformi razgovaraće se o javnim preduzećima i reformama u zdravstvu, prosveti i penzionom sistemu, kao i o unapređenju investicione klime.

Tokom dana sa Misijom MMF-a se sastao i srpski premijer Mirko Cvetković i tokom razgovora konstatovano je da je i u narednom periodu neophodno striktno poštovanje fiskalnih pravila u Srbiji, sprovođenje ušteda na svim nivoima vlasti, kao i nastavak sprovođenja reformi u cilju unapređenja investicione klime.

Cvetković je ocenio da je aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om, koji ne podrazumeva obavezno povlačenje sredstava, veoma važan za našu zemlju jer svim stranim investitorima predstavlja potvrdu da Srbija vodi kredibilnu ekonomsku politiku.

Ukoliko s misijom bude postignut dogovor o ekonomskoj politici koja će se sprovoditi u narednom periodu, Srbiji bi Odbor izvršnih direktora MMF-a mogao da odobri novi aranžman iz predostrožnosti krajem septembra.

XS
SM
MD
LG