Linkovi

Đurić: ZSO centralni element političke borbe Srba


Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju
Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Sa sednice parlamentarnog odbora za Kosovo i Metohiju upućen je poziv SANU da se izjasni o izjavi predsednika SANU Vladimira Kostića o Kosovu. Takođe, bilo je reči i o pregovaračkoj platformi za poglavlje 35.

U narednih mesec dana može se očekivati konačna verzija pregovaračke platforme za poglavlje 35 o Kosovu, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i dodao da se ona može promeniti, kao i da je premijer Srbije Aleksandar Vučić oko tog pitanja u stalnom kontaktu sa ljudima iz Evropske unije.

Posle današnje sednice skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, koja je bila zatvorena za javnost, Đurić je rekao da će Zajednica srpskih opština biti formirana, jer je to centralni element političke borbe Srba, istakao je Đurić.

"Ovo što se sada dešava u pregovorima ne znači da je prestala obaveza Prištine, koja mora najhitnije da usvoji izvršnu uredbu o principima za uspostavljanje ZSO, i svako drugo odugovlačenje sa time je neprihvatljivo i predstavlja potkopavanje procesa dijaloga", kaže Đurić.

Na samoj sednici, Skupštinski Odbor za Kosovo i Metohiju pozvao je Srpsku akademiju nauka i umetnosti da se izjasni i zauzme stav o izjavi predsednika SANU Vladimira Kostića o Kosovu, ocenivši je kao neprihvatljivu.

Marko Đurić je rekao da iznošenje stavova koji bi značili napuštanje Kosova i Metohije šteti poziciji Srbije, pogotovo u trenutku kada se Srbija bori protiv ulaska Kosova u Unesko.

XS
SM
MD
LG