Linkovi

Tadić: Izmeniti sporazum sa Rusijom


Bivši predsednik Srbije Boris Tadić
Bivši predsednik Srbije Boris Tadić

Bivši predsednik Srbije kazao je da je pregovaračka pozicija Srbije 2008. bila teška i da verovatno ne bi bilo naftne industrije da sporazum sa Rusijom nije potpisan

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas da, ma koliko to nije lako, Vlada Srbije treba da pokrene inicijativu za izmenu energetskog sporazuma sa Srbijom. Potpredsednica Vlade najavljuje alternativni pravac za gas, a ambasador Bugarske u Srbiji kaže da nisu prekinuti razgovori Rusije i EU o Južnom toku.

Vlada Srbija bi trebalo da pokrene inicijativu za izmenu energetskog sporazuma sa Rusijom, izjavio je danas lider Socijaldemokratske stranke Srbije i bivši predsednik Srbije Boris Tadić, na konferenciji za novinare posvećenoj pitanju Južnog toka.

On je rekao da je pregovore o zaključenju energetskog sporazuma sa Rusijom vodila Vlada Vojislava Koštunice, da je on kao predsednik Srbije potpisao međudržavni sporazum sa tadašnjim predsednikom Rusije Dmitrijem Medvedevim, kao i da su sve stranke, osim LDP-a i LSV-a, podržale taj sporazum. Govoreći o kritikama koje mu se upućuju kao potpisniku Sporazuma sa Rusijom, Tadić je rekao da je pregovaračka pozicija Srbije 2008-me bila jako teška:

"Da nismo potpisali taj Sporazum, da smo postupili kao tada stranke koje nisu podržale energetski sporazum, mi danas verovatno ne bismo ni imali naftnu industriju Srbije. NIS i Rafinerija nafte u Pančevu bi imali sudbinu kao većina rafinerija u regionu u koje nije bilo investirano. Mi nismo imali sredstva, to znaju svi građani Srbije, za značajne investicije."

Ambasador Bugarske u Srbiji Angel Dimitrov ocenio je danas, tokom posete Kraljevu, da je izjava ruskog predsednika Vladimira Putina o odustajanju od gradnje Južnog toka zbog navodne opstrukcije od strane EU i Bugarske, u najmanju ruku je čudna. Prema njegovoj oceni, razgovori o izgradnji Južnog toka nisu prekinuti:

"Došlo je do razmimoilaženja o pravilima za gradnju gasovoda između Rusije i EU, a ne posebno Bugarske. Bugarska ostaje raspoložena za dalju saradnju i rešavanje problema."

A ukoliko Južnog toka ne bude, ministarka građevine Zorana Mihajlović je najavila da će Vlada Srbije naći način i alternativno rešenje za drugi pravac dotoka prirodnog gasa. Srbiji drugi pravac za snadbevanje gasom neophodan, rekla je Mihajlović i ponovila optužbe na račun Vojislava Koštunice i Borisa Tadića da nisu zaštitili srpske interese u gasnom aranžmanu sa Rusijom.

XS
SM
MD
LG