Linkovi

Putin na vojnoj paradi u Beogradu


Predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Tomislav Nikolić, prisustvuju vojnoj paradi u Beogradu
Predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Tomislav Nikolić, prisustvuju vojnoj paradi u Beogradu

Predsednik Rusije Vladimir Putin je uz najviše počasti dočekan danas u Beogradu, gde je prisustvovao proslavi 70-te godišnjice oslobođenja grada.

Nakon dočeka na beogradskom aerodromu, predsednici Srbije i Rusije su položili vence na Groblju oslobodilaca Beograda i spomenik Crvenoj armiji, a na svečanosti u Palati Srbija Tomislav Nikolić uručio je Vladimiru Putinu Orden Srbije na velikoj ogrlici.

Nakon razgovora sa Nikolićem, ruski predsednik se sastao i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim je imao i sastanak iza zatvorenih vrata. Na konferenciji za novinare Vladimir Putin je istakao da se povećava trgovinska razmena dve zemlje i da je zabeležen porast ruskih investicija u Srbiju – koje sada iznose tri milijarde dolara.

Govoreći o političkim odnosima, Putin je rekao da se Rusija zalaže za regulisanje kosovskog pitanja na osnovu Rezolucije UN 1244, a o gasovodu Južni tok predsednik Rusije je rekao da ruska strana ne može sama da izgradi taj gasovod i da joj je u tome potrebna saradnja njenih evropskih partnera:

"Ja sam duboku ubeđen da je projekat Južni tok pogodan za potrošače u Evropi zato što bitno smanjuje rizike u transportu gasa. Po pitanju izgradnje Južnog toka politika se umešala i pravi štetu privredi."

Posle susreta sa ruskim predsednikom premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je Putin uslišio njegovu molbu da se određeni broj Fiat automobila iz Srbije izveze u Rusiju. Prema rečima Vučića, dobra vest za građane Srbije je i to što su i partnerski odnosi sa ruskom stranom u energetici blizu rešenja.

Srbija je pokazala da je prijatelj Rusije u teškim trenucima i nije uvodila nikakve sankcije Ruskoj Federaciji, rekao je Vučić i dodao da će Srbija imati značajnu ulogu tokom predsedavanja OEBS-om u 2015. Godini:

"Srbija se nalazi na svom putu za EU i Srbija od tog svog puta ne odustaje. Srbija je zahvalna Ruskoj Federaciji što poštuje njenu suverenu odluku i što nikada nije ni pritiskala Srbiju na bilo koji način da odustane od svoje politike. Što poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije."

Tokom ove posete, predstavnici dve države su potpisali devet sporazuma, nakon toga je usledila vojna parada povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda, koja je održana pod sloganom "Korak pobednika". Tom prilikom predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio da su građani Srbije ponosni na svoju vojsku, da je Srbija iza sebe ostavila ratove, a da je istorija Vojske Srbije istorija odbrambenih ratova.

Pred gostima iz Rusije, članovima diplomatskog kora, državnog vrha i pred oko 20.000 okupljenih građana usledila je parada u kojoj je učestvovalo više od 3.000 pripadnika Vojske Srbije i oko 500 vozila i komada borbene tehnike kopnene vojske, ratnog vazduhoplovstva i rečne flotile Vojske Srbije.

XS
SM
MD
LG