Linkovi

Putin: Rusija prati događaje u Srbiji


Srpski premijer Aleksandar Vučić rukuje se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tokom posete Moskvi
Srpski premijer Aleksandar Vučić rukuje se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tokom posete Moskvi

Ruski predsednik najavio je da će do kraja godine posetiti Beograd, dok je srpski premijer poručio da je izuzetno zadovoljan rezultatima posete Moskvi

Nakon jučerašnjeg susreta sa premijerom Dmitrijem Medvedevom, premijer Srbije Aleksandar Vučić je danas razgovarao u Moskvi i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji je obećao da će do kraja godine posetiti Beograd.

Drugog dana boravka u Moskvi premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovaro je sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, koji je poručio da njegova zemlja pažljivo prati događaje u Srbiji i trudi se da aktivno učestvuje, pre svega u ekonomsko-trgovinskoj sferi:

"Mi ne samo pažljivo pratimo ono što se događa u vašoj zemlji, nego se trudimo da što aktivniji u razvoju naših trgovinsko-ekonomskih odnosa. Mi imamo jako dobre projekte, ali imamo još više mogućnosti."

Aleksandar Vučić je rekao da je Putin je prihvatio njegov poziv i najavio da će predsednik Ruske Federacije do kraja godine posetiti Beograd. Posle razgovora sa predsednikom Rusije Vučić je ocenio da je izuzetno zadovoljan rezultatima posete Moskvi i istakao da su otklonjene sve prepreke za potpisivanje ugovora o gasovodu Južni tok:

"Želim da kažem da smo sve, rekao bih, što je bilo na putu za potpisivanje ugovora o Južnom toku završili, sve dileme otklonili. I da smo napravili nešto dobro za Srbiju i za građane naše zemlje."

Vučić je, posle susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom izjavio da svi smatraju da je mir u Ukrajini interes za sve strane i naglasio da po tom pitanju Rusija nije ničime ni opominjala a kamoli ucenjivala Srbiju.

Po rečima srpskog premijera domaćini su se pokazali kao pravi prijatelji, a razgovori su vođeni, kako je rekao, o svemu – od Južnog toka, NIS i Đerdapa, do nekih novih potencijalnih investicija.

Džozef: Neodrživ stav Srbije

Stav i Evropska unija i dobri odnosi sa Rusijom, koji je srpski premijer Aleksandar Vučić izneo u Moskvi, je nakon krize u Ukrajini sve manje održiv, ako ne i u potpunosti nemoguć, kaže za Glas Amerike Edvard Džozef, viši saradnik na Školi za napredne međunarodne studije univerziteta Džons Hopkins.

„Kada je reč o ovakvim krizama, morate da se odlučite. Ili je zemlja za zapadne vrednosti i razumije da, bez obzira na to kakav je legitimni interes Rusije, ona ne može da diktira uslove i stratešku orijentaciju svojih suseda, bez obzira da li je reč o Ukrajini, Gruziji, Moldaviji ili drugim zemljama. Zastupanje neutralnosti, kada je ostatak Evropske unije i aspiranata, kao i NATO, ujedinjen protiv ruske agresije u Ukrajini, je neodrživo. Međutim, izostanak nagrade Crnoj Gori zbog njene lojalnosti i hrabrosti u pogledu Ukrajine je naravno zapažen u Beogradu. Oni to vide i onda zašto se Vučić ne bi osećao manje zabrinutim u pogledu odlaska u Moskvu i davanja izjava u javnosti nakon susreta sa Medvedevim i Putinom? Zašto ne bi, nakon što je video da Alijansa nije nagradila crnogorsku lojalnost.“

XS
SM
MD
LG