Linkovi

Lavrov: Južni tok po planu


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u Beogradu
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u Beogradu

Ruski šef diplomatije saopštio je danas u Beogradu da ne postoji apsolutno nikakva promena u planovima za izgradnju gasovoda Južni tok, uprkos stavu Evropske unije

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je danas u razgovoru sa srpskim zvaničnicima da Rusija poštuje pregovore Srbije sa EU, da očekuje da će gradnja Južnog toka biti nastavljena i da da će Srbija tokom predstojećeg predsedavanja OEBS-om uložiti maksimum napora da se ukrajinska kriza rešava dijalogom. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina u posetu Srbiji, dok Moskva očekuje posetu srpskog premijera Aleksandra Vučića.

Rusija poštuje pregovore o pristupanju Srbije EU, izjavio je danas u Beogradu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i dodao da Moskva smatra da je neophodno da svi u Evropi žive u zajedničkom humanitarnom prostoru. Posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, Lavrov je izjavio da ne postoji apsolutno nikakva promena u planovima za izgradnju gasovoda Južni tok, da će se sve izvršavati u skladu sa ugovorima i da veruje da je obustavljanje radova na gasovodu od strane EU privremeno:

"Mi se sa poštovanjem odnosimo prema pregovorima koje Srbija vodi o priključenju Evropskoj uniji. Mi polazimo od toga da je nedopustivo stvaranje novih linija razdvajanja u Evropi, već suprotno – beophodno je da svi u Evropi žive zajedničkom kulturno-humanitarno-privrednom prostoru. Mi smo potvrdili podršku stavu Srbije u vezi pregovora o Kosovu, kao i podršku tom dijalogu koji se vodi u Briselu."

Lavrov je rekao i da je sa Dačićem danas detaljno razmenio mišljenje o predstojećem predsedavanju Srbije OEBS i preneo stav da Rusija podržava jačanje uloge te organizacije u rešavanju ukrajinske krize. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je poručio da će Srbija, kao budući predsedavajući OEBS uložiti maksimum napora da se ukrajinska kriza rešava dijalogom i istakao da će to biti veliki izazov za Srbiju u 2015. godini. Dačić je ponovio stav da Beograd želi u EU, ali da nikada neće biti protiv Rusije, a članstvo u EU i odnos sa Rusijom ne bi, po rečima Dačića trebalo da bude pitanje “ili-ili”:

"Naš nacionalni i državni interes jeste da se izgradi Južni tok, da Naftne industrija Srbije bude najbolja kompanija u regionu. Da se uspešno završi program rekonstrukicje i revitalizacije Železnice Srbije. I niz nekih drugih i novih programa investicija."

Tokom današnjeg boravka u Beogradu Lavrov se sastao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji mu je uručio zvaničan poziv predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da poseti Srbiju, povodom obeležavanja 70 godina od oslobodjenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Sa druge strane, Lavrov je najavio tokom boravka u Beogradu da će biti usaglašen i datum posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Rusiji, za koju je upućen zvaničan poziv.
XS
SM
MD
LG