Linkovi

Cvetković: Očekujem usvajanje rezolucije


Premijer Srbije Mirko Cvetković svečano otvara početak radova na južnom kraku magistarlnog gasovoda kroz Srbiju (Niš-Leskovac-Vranje) u selu Kočane pored Niša
Premijer Srbije Mirko Cvetković svečano otvara početak radova na južnom kraku magistarlnog gasovoda kroz Srbiju (Niš-Leskovac-Vranje) u selu Kočane pored Niša

Rezolucija o Kosovu je, uprkos svim unutrašnjim problemima, ipak najvažnija tema u Srbiji. Njome su se danas bavili kako premijer, tako i načelnik Generalštaba Vojske Srbije i britanski ambasador.

Dok predsednik Srbije Boris Tadić i šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton u Briselu traže kompromisno rešenje teksta rezolucije o Kosovu, premijer Srbije Mirko Cvetković je otvarajući radove na izgradnji prve faze magistralnog gasovoda MG 11, izrazio optimizam da će problem brzo biti rešen:

"Ja očekujem od 9. septembra da se usvoji naša rezolucija, ali da to bude tekst koji je prihvatljiv za EU i da na taj način izađemo iz ovog problema u kome smo se našli".

A na otvaranju letnje škole za demokratiju, britanski ambasador Stiven Vordsvort poručio je da bi se Srbija našla na putu izolacije ukoliko bi ignorisala EU i radila šta želi. Prema njegovoj proceni zahtev Srbije za članstvo u Uniji mogao da bude prosleđen Evropskoj komisiji do kraja godine, ali samo ako se postigne napredak u vezi sa pitanjem Kosova.

Vordsvort je rekao da postoji mišljenje da se EU umorila od proširenja i da na nova članstva treba sačekati nekoliko godina dok ne prođe kriza i ne stabilizuju se nove evropske institucije:

"Iz toga, oni koji zaključuju da se proširenje svakako nikada neće dogoditi, smatraju da Srbija ne mora mnogo brine o neslaganju sa EU i kažu: 'Zašto raditi snažno sa organizacijom koja vam zatvara vrata pred nosom'. Po mom mišljenju to je besmislica. Opasna besmislica".

Primajući načelnika Generalštava Oružanih snaga Portugala generala Luiša Pinta, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Miloje Miletić ukazao je na napore koje Vlada i predsednik Srbije čine da se dođe do kompromisnog rešenja. "Verujem da će problemi na Kosovu i Metohiji biti rešeni mirnim putem", ocenio je Miletić.

XS
SM
MD
LG