Linkovi

Proslava početka pregovora sa EU


Prijem povodom početka pregovora sa EU, Beograd 15. decembar 2015.
Prijem povodom početka pregovora sa EU, Beograd 15. decembar 2015.

Prijem povodom otpočinjanja pregovora sa EU održan u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke, a gudački kvartet Beogradske filharmonije pozdravio je goste himnom EU "Oda radosti".

Povodom jučerašnjeg otpočinjanja pregovora sa EU o prva dva poglavlja, premijer Srbije Aleksandar Vučić organizovao je danas u Beogradu prijem za predstavnike diplomatskog kora i druge zvaničnike.

Srbija je donela stratešku odluku o pristupanju Evropskoj Uniji i put ka članstvu je sada vrlo jasno definisan, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, uz ocenu da Međuvladina konferencija o otvaranju poglavlja predstavlja istorijski trenutak koji je evropsku perspektivu Srbije učinio vrlo opipljivom.

Na svečanom prijemu Vlade Srbije, Devenport je istakao da je Srbija mnogo napredovala na putu ka EU u protekloj godini – od završetka akcionih planova u oblasti vladavine prava i primene obaveza iz briselskih pregovora, do jačanje odnosa sa susedima i ekonomskih reformi.

"Ima još mnogo posla u svim oblastima, uključujući poboljšanje poslovne klime, uspostavljanje vladavine prava, u vezi sa energetikom i ekologijom. Ali, imate sjajne i stručne ljude, van Vlade, kao i u samoj Vladi, koji mogu da sprovedu sve vaše i naše zajedničke planove", rekao je Davenport.

Na prijemu koji je priredio za predstavnike diplomatskog kora i zvaničnike povodom otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja, premijer Srbije Aleksandar Vučić je poručio da Evropa više nije nedosanjani san, već nešto što Srbija može da dohvati, ali što zavisi od truda i rada.

Vučić se zahvalio svim ljudima iz nezavisnih institucija, svim političkim stranakama, ljudima iz civilnog i nevladinog sektora, ali i ljudima u administraciji, njih oko 3.000, koji su ceo posao evropskih integracija izneli na svojim leđima.

"Otvorili smo poglavlja, koja nam znače sve to – sa jedne strane znače pravnu državu, jačanje naših institucija, borbu protiv korupcije i kriminala. Sa druge strane, znači napredak naše ekonomije, dolazak mnogih investitora. Ne samo iz EU, već i iz Japana, Koreje, SAD, pa i mnogih drugih koji ne pripadaju tim zemljama", poručio je Vučić.

Zanimljivo je da je današnji prijem održan u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke, koja je obnovljena sredstvima EU, a da je gudački kvartet Beogradske filharmonije pozdravio goste himnom EU "Oda radosti".

Prijemu su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednica parlamenta Maja Gojković, kao i kompletna Vlada.

XS
SM
MD
LG