Linkovi

Beograd: Pozitivan podstrek


Srbija u potpunosti opredeljena za saradnju sa Haškim tribunalom: Boris Tadić
Srbija u potpunosti opredeljena za saradnju sa Haškim tribunalom: Boris Tadić

Odluku Evropskog parlamenta da ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom Beograd je dočekao pozitivno - kao podstrek preostalim članicama EU koje nisu prihvatile SSP da to i učine što pre, ali i kao podstrek Srbiji da ubrzano nastavi sa reformama.

Uz ocenu da je današnja ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u Evropskom parlamentu veoma važan korak u pridruživanju Uniji, predsednik Srbije Boris Tadić je poručio i da niko ne treba da ima dilemu oko saradnje sa Haškim tribunalom jer je Srbija potpuno politički, ali i operativno opredeljena za to. Srpske bezbednosne snage i Tužilaštvo za ratne zločine daju maksimum da se preostali optuženi za ratne zločine pronađu, uhapse i privedu pravdi, rekao je Tadić u izjavi koju je prenela pres služba predsednika.

A premijer Mirko Cvetković je danas u Vranju rekao da očekuje da će ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u Evropskom parlamentu biti podstrek i ostalim zemljama EU koje nisu do sada ratifikovale SSP, da to i učine:

"Nama je potrebno da sve zemlje članice EU ratifikuju taj sporazum pre nego što formalno dobijemo status kandidata. Ovo je dobra vest i očekujem da će se to završiti do druge polovine godine, kada očekujemo status kandidata."

Za direktorku vladine Kancelarije za evropske integracije Milicu Delević današnja ratifikacija podstiče i Srbiju da ubrza reforme, jer se time dodatno stvara povoljnija atmosfera za ubrzavanje ovog procesa i kod kuće i od strane zemalja članica EU.

Kako smatra predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, ratifikacija SSP-a predstavlja priznanje za posao koji je Srbija učinala na evropskom putu, dok po oceni potpredsednika Vlade Srbije za evropske integracije Božidara Đelića ratifikacija predstavlja dokaz široke i duboke podrške Srbiji. Pored ratifikacije SSP-a, Evropski parlament je danas izglasao i Rezoluciju o evropskoj integraciji Srbije, koja je po rečima Đelića dobila još još širu podršku u Evropskom parlamentu.

XS
SM
MD
LG