Linkovi

Dačić: Istraga sumnjivih privatizacija


Pismo EU predato nadležnim organima: Ivica Dačić
Pismo EU predato nadležnim organima: Ivica Dačić

U Ministarstvo pravde je stiglo pismo iz Evropske unije u kome se upozorava na nepravilnosti u privatizaciji više od 20 preduzeća u Srbiji. MInistar policije Ivica Dačić i portparol Javnog tužilaštva Tomo Zorić najavljuju istragu.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je danas da je iz Brisela srpskim vlastima upućeno pismo kojim traži da se ispita privatizacija više od 20 preduzeća, kako bi se utvrdilo da li su one bile u skladu sa zakonom i evropskim kriterijumima.

Kako su objavili beogradski mediji na spisku sumnjivih privatizacija koje treba proveriti je nekoliko velikih kompanija – od Sartida i Ju-es-stila, Jugoremedije, Mobtela i C marketa, do Srboleka, Zastave elektro, kao i Nacionalne štedionice. Pismo je stiglo u Ministarstvo pravde i već je predato nadležnim državnim organima koji će se baviti ispitivanjem tih navoda, izjavio je Dačić:

"Moram vam reći da na tom spisku nema ničeg novog što ranije nije bilo u javnosti ili nije bilo predmet provera. Reč je o više od 20 preduzeća, koja bi nekim kriterijumima koji su važni za pristupanje samim pregovorima i za zaključivanje određenih poglavlja trebalo preispitati u svakom pogledu. Znači, da li su te privatizacije obavljene u skladu za zakonima i nekim standardima."

A kako je poručio portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić, proveravaju se sve sporne privatizacije, jer Javno tužilaštvo za prioritet ima borbu protiv visoke korupcije. Tužilaštvo postupa u svim navedenim privatizacijama i javnost će blagovremeno biti obaveštena o rezultatima koje smo postigli, rekao je Zorić.

XS
SM
MD
LG