Linkovi

Tadić: Predsednički izbori 2012.


Konferencija za novinare predsednika Srbije Borisa Tadića
Konferencija za novinare predsednika Srbije Borisa Tadića

Čestitajući građanima Srbije Novi godinu, predsednik Srbije Boris Tadić ih je u današnjem obraćanju pozvao da izdrže uprkos svim problemima sa kojima se zemlja i društvo suočavaju. Tadić je govorio o Kosovu, Evropskoj uniji, ekonomiji, izborima...

Jasan plan za Kosovo i ostajanje na evropskom putu, stavljanje ekonomije u prvi plan, kao i najava predsedničkih izbora u 2012-toj – to bi ukratko bile najvažnije tačke poslednjeg ovogodišnjeg obraćanja javnosti predsednika Srbije Borisa Tadića. Uz čestitke za Novu, 2012-tu godinu Tadić je najavio da ni predstojeća godina neće biti laka, ali da Srbija mora da nastavi put evropskih integracija – kao jedinom načinu da sačuva Kosovo i Metohiju:

"Svi koji predlažu prestanak evropskih integracija da bismo sačuvali Kosovo i Metohiju treba da znaju da na taj način Srbija sasvim sigurno gubi svaku mogućnost da sačuva svoje interese na Kosovu. Jer, bez velikih sila, a neke od njih su članice EU, mi ne možemo sačuvati naše interese na Kosovu. Drugo, mi moramo jasno izaći pred međunarodnu javnost sa planom, koji je podrazumeva da dovodimo u pitanje interese velikih sila – i to je moguće, ali da ne odustajemo od odbrane naših legitimnih nacionalnih interesa."

Tadić je naglasio da ni pod kakvim pritiscima Srbija neće odustati od Rezolucije 1244 i dodao da ima jasan plan kako bi trebalo rešavati političku situaciju na Kosovu i Metohiji. Predsednik Srbije je najavio da će upoznati javnost sa svojim planom kada to rešenje bude moguće i delotvorno, a o tome će razgovarati i sa predstavnicima velikih sila.
Sa druge strane, približavanje i pristupanje Uniji je, po rečima Tadića, jedini način da se reše veliki ekonomski problemi Srbije, a pre svega smanji velika nezaposlenost i podigne životni standard građana, dva, kako je rekao najveća problema zemlje:

"Samo kretanje prema EU je garancija da će dolaziti investitori, da će naša zemlja u tehnološkom i u industrijskom smislu biti modernizovana, da će naše institucije raditi sve bolje i bolje. To je proces koji ne sme biti prekinut ni jednog trenutka, nezavisno od ekonomskih problema sa kojima se suočava EU. Naši problemi su kud-i-kamo veći."

A odgovarajući na pitanja novinara, Tadić je podsetio da se sledeće godine, uz parlamentarne, moraju održati i izbori za predsednika Srbije jer je, po Ustavu poslednji rok za predsedničke izbore 3. januar 2013-te:

"Nemoguće je po Ustavu zemlje da predsednički izbori budu 2013. godine, već moraju da se, u skladu sa Ustavom održe do kraja 2012. godine. Što se tiče parlamentarnih izbora oni će raspisani u zakonskom roku i u skladu sa Ustavom Srbije."

Predsednik Srbije je rekao i da u martu očekuje pozitivnu ocenu Evropske unije o zahtevu za kandidaturu Srbije. Ne mogu da obećam da će se to dogoditi, ali obećavam da ću učiniti sve što je u mojoj moći da se dogodi, poručio je na kraju Boris Tadić srpskoj javnosti.

XS
SM
MD
LG