Linkovi

Vučić: Srbija kao pouzdan saveznik Nemačke


Premijer Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić

Premijer Srbije je rekao da je sa nemačkom kancelarkom spreman da razgovara o reformama, stabilnosti zapadnog Balkana, razgovorima sa Prištinom, borbi protiv kriminala i korupcije

Premijer Aleksandar Vučić je pred put u Berlin i susret za kancelarkom Angelom Merkel poručio da Srbija želi da bude pouzdan partner Nemačkoj.

Govoreći o mogućim temema za razgovor, Vučić je rekao da je spreman da razgovara o reformama, stabilnosti zapadnog Balkana, razgovorima sa Prištinom, borbi protiv kriminala i korupcije, kao i da stav prema Ukrajini i Rusiji nije ključna tema za Srbiju. Ukoliko to pitanje bude pokrenula nemačka kancelarka, Vučić je najavio da će izneti stav Srbije:

"Postoji samo jedna stvar u kojoj mi možemo da pomognemo Nemačkoj. To je mala stvar, mi smo mala zemlja, mi njima ne možemo mnogo da pomognemo – a to je garancija za političku, ekonomsku i svaku drugu stabilnost, kao i garancije za provođenje reformi ovde u Srbiji. Dakle, stabilnost celokupnog zapadnog Balkana – ma koliko mi skromni bili, naravno da tu mnogo toga zavisi od Srbije."

Vučić je i na današnjoj konferenciji ponovio optužbe da je OEBS izneo laži o cenzuri i pritiscima na medije u Srbiji i da još nije dobio izvinjenje od predstavnice OEBS-a za medije Dunje Mijatović. On je rekao i da zamenica šefa Misije OEBS u Srbiji Pola Tide, kao i neki ambasadori vrše pritisak na medije da vode kampanju protiv njega, ali da on ima snage da odupre tim lažima.

A nakon jučerašnjih izbora na Kosovu i Metohiji šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio da je najvažnije da su Srbi izašli na izbore i da će imati svoje legitimne predstanike u parlamentu Kosova.

Srbija očekuje da će se sada ubrzanim tempom realizovati ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom, a pre svega da se formira Zajednica srpskih opština, izjavio je ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić dan nakon održavanja kosovskih izbora. Otvarajući danas izložbu u Arhivu Jugoslavije, Dačić je istakao da je, bez obzira na procenat izlaznosti, važno što su kosovski Srbi izašli na izbore i što će imati svoje legitimne predstavnike u parlamentu Kosova:

"Ipak je najvažnije da su Srbi u bilo kom procentu izašli na izbore i što će imati svoje legitimne predstavnike u parlamentu. Međutim, to je samo jedan deo političke borbe. Nadam se i očekujem da će briselski dijalog biti nastavljen i da će svi ti problem sigurno biti raspravljani u Briselu", naglasio je Dačić.
XS
SM
MD
LG