Linkovi

Dačić: Nastavak dijaloga sredinom januara


Premijer Srbije Ivica Dačić
Premijer Srbije Ivica Dačić

Premijer Srbije najavio je da će posle novogodišnjih praznika biti nastavljeni sastanci radnih grupa Beograda i Prištine o primeni Briselskog sporazuma

Sredinom januara u Briselu se nastavljaju pregovori Beograda i Prištine, a kako je danas istakao premijer Srbije Ivica Dačić, na dnevnom redu će biti nerešena pitanja iz oblasti pravosuđa, primena sporazuma o energetici i telekomunikacijama, kao i neke nove teme.

Datum nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu još nije utvrđen, a za sada se, po rečima premijera Srbije Ivica Dačića, mnogo više pominje 17-ti nego 19-ti januar 2014-te. Dačić je danas najavio da će posle novogodišnjih praznika biti nastavljeni sastanci radnih grupa Beograda i Prištine o primeni Briselskog sporazuma, na kojima se očekuje razgovor i o primeni dogovora o konstituisanju Zajednice srpskih opština:

"To je dodatno opterećenje ukoliko nastavljamo razgovore nekoliko dana pre prve međuvladine konferencije. Verovatno uz očekivanje da se mora doći do nekog dogovora. Tako da ono kad sam govorio da će te tenzije i pritisci biti nastavljeni – upravo sam mislio na tako nešto."

A učestvujući u radu konferencije o Srbima u dijaspori, Ivica Dačić je istakao da su Srbi u svetu na osmom mestu po darežljivosti kada je u pitanju slanje novca u maticu. Prema podacima Svetske banke u Srbiju iz dijsapore stiže godišnje oko 5,5 milijardi dolara, što je između 10 i 15 odsto BDP-a. Kada su u pitanju investicije disjaspore u maticu, Srbija je na začelju u svetu, rekao je Dačić i dodao da Srbi treba da budu realni i svesni onoga što jesu:

"Srbi danas u svetu ne predstavljaju nikakav faktor. Ni Srbija kao zemlja, niti Srbi kao naša dijaspora, koja tamo ima svoje predstavnike. To vam govorim zbog toga što još nisam sreo ni jednog Srbina u političkim strukturama širom sveta gde god sam bio. Ali sam zato sretao Muslimane, Bošnjake, Albance, Hrvate i sve ostale."

Premijer je danas posetio i Užice, gde je izjavio da bi ukidanje bezviznog režima bilo katastrofalno za Srbiju posle svega što je učinjeno na evropskom putu. Uz podsećanje da 9. januara stupa na snagu nova suspenzivna klauzula po kojoj se može suspendovati vizna liberalizacija za neke zemlje ukoliko to zatraži dve trećine članica EU, Dačić je upozorio i da je broj azilanata u Srbiji porastao sa sto 2008-me godine, na 5.000 hiljada, koliko ih danas ima.
XS
SM
MD
LG