Linkovi

Dačić obećao podršku Jeremiću


Premijer Srbije Ivica Dačić i Vuk Jeremić koji od septembra predsedava Generalnom skupštinom UN su se susreli u Beogradu
Premijer Srbije Ivica Dačić i Vuk Jeremić koji od septembra predsedava Generalnom skupštinom UN su se susreli u Beogradu

Premijer Ivica Dačić rekao je da je interes Srbije da Vuk Jeremić uspešno predsedava Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija

Vuk Jeremić nije član i neće preći u SPS - demantovali su danas i sam Jeremić i premijer Ivica Dačić. Njih svojica su danas razgoravali o svim detaljima vezanim za Jeremićevo predsedvanje Generalnom skupštinom UN.

Uz ocenu da je interes Srbije da Vuk Jeremić uspešno predsedava Generalnom skupštinom UN, premijer Ivica Dačić je poručio da će Jeremić i njegov tim imati svu potrebnu logističku podršku Vlade. Posle današnjeg razgovora sa Jeremićem, Dačić je objasnio da je logistička podrška budućem predsedavajućem Generalnom skupštinom UN preoblikovana i da će se umesto kroz posebnu kancelariju pružati kroz Ministarstvo inostranih poslova:

"Gospodin Vuk Jeremić, bez obzira što njegova stranka više nije u parlamentarnoj većini, će imati punu logističku podršku Vlade Srbije, zajedno sa timom ljudi koji dolaze iz Ministarstva spoljnih poslova. Sa željom da na tom mestu doprinosi ugledu Srbije u međunarodnoj zajednici."

Dačić je uz osmeh rekao i da Vlada Srbije nema nameru da se meša u Ujedinjene nacije i način predsedavanja i dodao da unutrašnjepolitički razlozi ne smeju da štete interesima Srbije – aludirajući na neprijatnu situaciju koja se stvorila u jednom delu javnosti o ovoj temi.

Sam Jeremić je rekao da je za predsedavanje odvojeno onoliko koliko je bilo moguće odvojiti i dodao da će predsedavanje biti sprovedeno, bez obzira na sumu. On je, takođe podsetio da je Srbija pre 20 godina bila izopštena iz UN, a da je sada dobila poziciju predsedavajućeg Generalnom skupštinom:

"Glavna tema našeg predsedavanja biće rešavanje i prevencija konflikata, rešavanje međunarodnih problema mirnom putem, uz poštovanje glavnih principa UN."

Na pitanje o tome kakve je instrukcije Jeremić dobio u vezi sa Kosovom, Dačić
je odgovorio da Srbija ne želi da nameće neke posebne teme jer je predsedavajući iz nje, i da ne očekuje da Jeremić vodi računa samo o onome što Srbija želi i što bi volela. Kosovo će uglavnom biti tema Saveta bezbednosti, a ne Generalne skupštine UN, rekao je Dačić.
XS
SM
MD
LG