Linkovi

Smene u vrhu srpske policije


Premijer Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare (srbija.gov.rs)
Premijer Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare (srbija.gov.rs)

Šefovi pet uprava policije biće smenjeni i na njihovo mesto biće privremeno postavljeni njihovi zamenici, najavio srpski premijer

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas velike smene u vrhu policije, a kako je objasnio nije bio zadovoljan borbom protiv narko mafije, curenjem informacija iz policije i sličnim nepravilnostima. Milorad Veljović ostaje direktor policije.

Svih pet šefova u pet uprava policije biće smenjeni i na njihovo mesto biće privremeno postavljeni njihovi zamenici, najavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić i dodao da direktor policije Milorad Veljović neće biti smenjen jer je izabran redovnom konkursu.

Posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, Vučić je na konferenciji za novinare objasnio da je ova odluka doneta u skladu s inicijativom ministra unutrašnjih poslova, uz saglasnost direktora polcije. Vučić je rekao da nije zadovoljan borbom protiv narkomafije, da informacije cure iz policije, da niko do sada nije smeo ni da pomene ime glavnog narkobosa u Srbiji Dragoslava Kosmajca, kao i ove smene nemaju veze sa svedočenjem i navodima Darka Šarića:

"Najveći broj policijaca su časni i odgovorni policajci. Ono u čemu zaista nisam zadovoljan uspehom, i tu će gospodin Veljović imati važne zadatke u budućnosti, to je…ovde sam nekoliko puta rekao da oni koji prodaju drogu našoj deci neće imati mira. Neće imati mira nigde, ma koliko mislili da su pametni, ma koliko mislili da su mudri, ma koliko mislili da mogu da naređuju mnogima u policiji i politici."

A povodom situacije u policiji danas se naciji obratio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenom da kriminalne grupe imaju svoje saradnike i doušnike u MUP-u uz čiju pomoć izbegavaju da budu izvedeni pred lice pravde. Uz poziv na nastavak reformi u MUP-u Nikolić je rekao da napredak Srbije i bolji život nisu mogući bez postavljanja temelja društva u kom nema mesta kriminalu:

"Policija ne sme da se služi medijskim manipulacijama, ne sme da deluje po samovolji visokih činova, ili pod pritiskom političke vlasti, već mora svakog građanina da štiti po zakonu i nikoga od zakona. Mora bude potpuno jasno koga je narod birao da se bavi politikom, a ko je odgovoran za sigurnost, mir i bezbednost svih građana i naše zemlje Srbije."

Predstavnici četiri policijska sindikata, koji su udruženi u Socijalno-policijski front danas su odbacili optužbe da izazivaju državni udar zbog dopisa u kome su zahtevali hitan sastanak sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem.

Predstavnik Nezavisnog sindikata policije Veselin Nikolić objasnio da su sa ministrom hteli da razgovoraju o isplatama zaostalih naknada, smanjenju plata i obezbeđivanje uniformi i opreme zaposlenima. Sa druge strane, Nikolić kaže i da Socijalno-policijski front daje punu podršku reformama u policiji.
XS
SM
MD
LG