Linkovi

SAD: Saradnja sa svakom vladom


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić (D) i pomoćnik državnog sekretara SAD Filip Gordon (2L) razgovaraju tokom današnjeg susreta u Beogradu
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić (D) i pomoćnik državnog sekretara SAD Filip Gordon (2L) razgovaraju tokom današnjeg susreta u Beogradu

Pomoćnik američkog državnog sekretara je to saopštio tokom susreta sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem

Pregovori o novoj vladi Srbije dobili su novi momenat – PUPS je danas poručio da ne želi da učestvuje u vladi kakvu pripremaju SNS, SPS i URS jer jer nije zadovoljan tretmanom u pregovorima oko formiranja nove vlade. Sa druge strane, uz očekivanje da će nova vlada što pre biti formirana, pomoćnik američke državne sekretarke Filip Gordon je tokom današnje posete Beogradu izjavio da će Vašington sarađivati sa svakom vladom koju izabere Skupština Srbije.

Pomoćnik američke državne sekretarke Filip Gordon je tokom posete Beogradu zatražio od srpskih domaćina da priznaju realnost postojanja demokratskog i suverenog Kosova. Gordon se juče i danas sastao sa predstavnicima vlasti i opozicije .
Kako je danas objasnila ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik, Filip Gordon je došao u Beograd došao u sklopu šire posete regionu. Ona je ponovila da su Sjedinjene Države opredeljene da sarađuju sa budućom vladom Srbije i izrazila nadu da će nova vlada biti posvećena evropskoj budućnosti i da će raditi na rešavanju važnih pitanja poput odnosa u regionu, pitanja Kosova i borbe protiv organizovanog kriminala:

"Ne tražimo niti očekujemo da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Smatramo da je veoma važno da Srbija i Kosovo nastave sa napretkom u onim važnim pitanjima kojima se postiže normalizacija odnosa. Nadam se da će se nova vlada, čim bude formirana, okrenuti procesu nastavka dijaloga, primeni postignutih sporazuma i nastavku rešavanja važnih pitanja."

Sa druge strane, posle susreta Filipa Gordona i predsednika Srbije Tomislava Nikolića izdato je saopštenje u kome se ističe da je pomoćnik državnog sekretara SAD preneo predsedniku Srbije stav da će Vašingtion sarađivati sa svakom vladom koju izabere Skupština Srbije. Nikolić i Gordon su razgovarali i o situaciji na Kosovu i Metohiji, a kako se navodi u saopštenju iz Kabineta, predsednik Srbije je istakao da je neophodno da međunarodne strukture, koje su tamo prisutne, obavljaju svoje zadatke u skladu sa mandatom koji je odobrila i Srbija i da osiguraju bezbednost i zaštitu prava svih gradjana te pokrajine:

"Ja sam od prilike predstavio svoju politiku, politiku predsednika Republike, svoje nadležnosti, ingerencije i obaveze u skladu sa Ustavom. Razgovarali smo i o formiranju vlade, i o situaciji na Kosovu i Metohiji, o evropskom putu Srbije i načina na koji Amerika može da pomogne građanima Srbije da bolje žive."

Posle današnjeg susreta za srpskim patrijarhom, Nikolić je rekao novinarima da mu je lider DS Boris Tadić najavio odlazak na Kroacija samit u Dubrovnik, ali se se on, kako je rekao, ne bi rukovao sa Hašimom Tačijem, s obzirom da je reč o osobi koja se sumnjiči za veoma teška krivična dela. Nikolić je izjavio i da ne zna motive tog Tadićevog poteza, a na pitanje novinara on je rekao je da bi prihvatio da razgovara sa kosovskom predsednicom Atifete Jahjagom, ali ne na neformalnim sastancima već na formalnom susretu.
XS
SM
MD
LG