Linkovi

Konstituisana Skupština Srbije


Konstitutivna sednica Skupštine Srbije
Konstitutivna sednica Skupštine Srbije

Novi saziv Skupštine Srbije konstituisan je potvrđivanjem mandata svih 250 narodnih poslanika, dok je SNS predložila da se predsednik parlamenta bira na godinu dana

Tačno mesec dana posle održavanja vanrednih parlamentarnih odbora održana je prva, konstitutivna sednica Skupštine Srbije.

Novi saziv Skupštine Srbije danas je konstituisan potvrđivanjem mandata svih 250 narodnih poslanika. Mandati su potvrđeni na osnovu izveštaja Komisije o usaglašenosti uverenja o izboru za narodnog poslanika i izveštaja Republičke izborne komisije o sporovedenim izborima, a nakon toga poslanici su položili zakletvu.

Pred 245 prisutnih poslanika prvom sednicom novog parlamenta je predsedavao najstariji poslanik – osamdesetpetogodišnji Milen Korać iz PUPS-a, kome su pomagala četiri najmlađa poslanika.

Pravo iznenađenje za današnje zasedanje Skupštine Srbije pripremili su naprednjaci predlogom da se predsednik parlamenta rotira i bira na godinu dana. U SPS-u ocenjuju da ova ideja predstavlja pokazatelj dobre volje SNS-a i želje da se parlament demokratizuje i poručuju da razmotriti predlog.

Sa druge strane, u SVM ocenjuju da to nije dobro rešenje, a potpredsednik te stranke Balint Pastor je izjavio da se nada da će Skupština dobiti predsednika čiji će mandat trajati četiri godine, pošto je, kako smatra Pastor, za tu funkciju potreban kontinuitet. Protiv ideje rotirajućeg predsednika parlamenta su i u PUPS-u i DS-u, dok će u NDS-u narednih dana razmotriti predlog neprednjaka:

"Napravićemo konsultacije narednih dana, obavestiti o tome predstavnike najjače parlamentarne gripe koja je iznela taj predlog. I videćemo dalje kako će se stvari po tom predlogu razvijati", rekao je Marko Đurišić iz NDS-a.

"Predsednik Skupštine je praktično i komandant oružanih snaga u situaciji u kojoj je predsednik Republike sprečen da obavlja svoju dužnost. Svi oni koji misle da može da se rotira ta pozicija su egzibicionisti koji eksperimentišu u Skupštini Srbije. Mislim da je to nešto što ne sme da se dozvoli, odnosno ne postoji ni jedna parlamentarna demokratija u svetu koja ima takvu praksu", poručio je Dragan Šutanovac iz DS-a.

"Mislim da to nije dobro. Pre svega treba pogledati ustavna rešenja i Zakon o narodnoj skupštini, koji to ne predviđa", rekao je Momo Čolaković iz PUPS-a.

Inače, u novom sazivu parlamenta SNS će od ukupno 250 mesta, imati 158 poslanika, koalicija SPS-PUPS-JS 44, Demokratska stranka 19, Nova demokratska stranka 18, Savez vojvođanskih Mađara šest, SDA Sandžaka tri i Partija za demokratsko delovanje dva poslanika. Nastavak sednice na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik, potredsednik i drugi organi Skupštine, zakazan je za 23. april.
XS
SM
MD
LG