Linkovi

Prihvaćen predlog Srbije o trgovini organima


Zasedanje parlamentarne skupštine OEBS u Beogradu, 8. jul, 2011.
Zasedanje parlamentarne skupštine OEBS u Beogradu, 8. jul, 2011.

Odbor za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja Parlamentarne skupštine OEBS-a prihvatio je u Beogradu predlog rezolucije Srbije kojom se preporučuje sprovodjenje nezavisne, medjunarodne istrage o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Na predlog su podneta 4 amandmana od kojih su dva prihvaćena. Prihvaćen je amandman kojim se predvidja zajednička istraga Euleksa i UNMIK-a o trgovini ljudskim organima na Kosovu i amandman kojim se izražava zabrinutost za sve nestale u sukobima u bivšoj Jugoslaviji. Predlogom rezolucije pozivaju se sve članice OEBS-a na odlučnu borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa koje se bave nelegalnom trgovinom organima. Predlaže se da OEBS istraži i evidentira situacije u kojima je došlo do nelegalne trgovine ljudskim organima na prostoru OEBS-a.

Obrazlažući predlog rezolucije, šefica delegacije Srbije Suzana Grubješić izjavila je da su se sve otmice Srba i Roma na Kosovu 1999. godine, dogodile u prisustvu KFORA, UNMIKA i OEBS-a, a da istrage nije bilo. Ona je konstatovala da, uprkos saradnji srpskih i albanskih tužilaca, nije bilo sveobuhvatne istrage tih zločina. Predlog rezolucije prosledjen je Parlamentarnoj skupštini OEBS-a koja bi trebalo da o njemu glasa u nedelju.

XS
SM
MD
LG