Linkovi

Parlamentarna skupština OEBS-a u Beogradu


Predsedavajuci OEBS-a Audronius Azubalis, premijer Srbije Mirko Cvetković, predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić Dejanović na otvaranju godišnjeg zasedanja Parlamentarne skupstine OEBS-a.
Predsedavajuci OEBS-a Audronius Azubalis, premijer Srbije Mirko Cvetković, predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić Dejanović na otvaranju godišnjeg zasedanja Parlamentarne skupstine OEBS-a.

Jubilarna 20. Parlamentarna skupština Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, počela je danas u Beogradu, gde će tokom četvorodnevnog zasedanja više od 200 delegata raspravljati o reformi organizacije i jačanju njene uloge u širenju stabilnosti i bezbednosti u svetu.

Na zasedanju u beogradskom Sava centru, novi generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer rekao je da je tema ovog skupa "Jačanje efektnosti i efektivnosti OEBS-a - Novi početak posle Samita u Astani" i plan njegovog rada kao generalnog sekretara.

Premijer Srbije Mirko Cvetković, pozdravljajući delegate, rekao je da je Srbija privržena principima OEBS-a.

"Srbija je duboko privržena principima, vrednostima i standardima OEBSa i ovu organizaciju smatra strateškim parnterom u suočavanju sa novim pretnjama i izazovima poput medjunarodnog terorizma, organizovanog kriminala, trgovine ljudima, energetske bezbednosti, klimatskih promena", istakao je Cvetković.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, rekla je da se u Beogradu održavanje ovog skupa doživljava kao priznanje "Srbiji, kao jednom od osnivača OEBS-a”.

"Vaš domaćin - Srbija - u ovom vremenu ima značajne zadatke. Nastojimo da očuvamo i produbimo tekovine parlamentarne demokratije i unapredimo nivo regionalne saradnje, reformišemo i modernizujemo naše društvo i upravu, i savladamo brojne izazove sa kojima se susrećemo. Svi ovi zadaci u velikoj meri su zasnovani na saradnji i principima koje promoviše i neguje upravo Parlamentarna skupština OEBS-a", istakla je Đukić-Dejanović.

Ipak, predsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Petros Eftimiu, priznao je da je OEBS u krizi, navodeći da postoje mnogi "medjunarodni igrači" i organizacije koje i ne pominju OEBS. On je podsetio da na samitu NATO-a, kada je bilo reči o saradnji, OEBS nije ni spomenut, a ista situacija je i sa Evropskom unijom.

Delegati iz više od 50 zemalja tokom godišnjeg zasedanja u Beogradu razmatraće 28 predloga rezolucija, medju kojima je i predlog rezolucije Srbije u kojem se zahteva međunarodna istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Pored zvaničnog programa do nedelje će biti organizovana dva panela - o borbi protiv nelegalne trgovine ljudskim organima i stradanju Jevreja u Drugom svetskom ratu, a tokom radnog ručka biće reči i o rodnoj ravnopravnosti.





XS
SM
MD
LG