Linkovi

Dan žalosti u Srbiji na 20. godišnjicu Oluje


Obeležavanje Dana sećanja na stradanja i progon Srba u Sremskoj Rači
Obeležavanje Dana sećanja na stradanja i progon Srba u Sremskoj Rači

U Srbiji je dan žalosti, u znak sećanja na prognane i stradale Srbe u akciji Oluja 1995-te godine koja je danas proslavljena u Kninu

U Kninu slavlje, bista Tuđmanu i visoko podignute zastave. U Srbiji zastave na pola koplja, dan žalosti i simbolične kolone traktora. Ovako je danas u Hrvatskoj i Srbiji obeležena dvadesetogodišnjica operacije Oluja.

Prilikom posete Leskovcu, premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio je danas da Srbija želi dobre odnose sa svima, zasnovane na racionalnim osnovama, i dodao da pri tome niko ne priča o bratstvu i jedinstvu:

"Ja ne razumem ljude koji slave progon, kako oni danas kažu, svog stanovništva. 250 hiljada ljudi i ne znam šta je tu za slavlje. I kao što sinoć rekoh, za to potrebno samo spisak da pročitate šest dana i šest noći. Moram da priznam da ništa ne shvatam, i taj odnos koji postoji u Hrvatskoj prema Srbima ne razumem."

Na obeležavanju 5. avgusta – Dana sećanja na stradanja i progon Srba u Sava centru, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je ocenio da je u akciji Oluja pre 20 godina, proterivanjem i ubijanjem Srba iz Hrvatske, dovršen istorijski zadatak Nezavisne Države Hrvatske. On je rekao da je Srbija posle 20 godina, počela obeležavanje tragedije i prvi put izrekla svoj stav o tome:

"Srbija je sa svoje strane pokazala iskrenu posvećenost miru i stabilnosti u regionu, i prevazilaženju svih otvorenih pitanja. Prošlost je bolna i opterećujuća, ali budućnost mora da se gradi u saradnji i prevazilaženju razlika. Da bi život budućih generacija bio moguć, potreban je kompromis i stvaranje osećanja zajedništva, a ne mržnje i potcenjivanja. Potrebna je sloga."

A uz crkvena zvona, državnu himnu i prelet migova u Kninu je počelo obeležavanje 20. godišnjice vojno-policijske akcije Oluja. Otkriven je spomenik prvom predsedniku Hrvatske Franji Tuđmanu, a u obraćanju okupljenima sadašnja predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je kritikovala deo srpskih političara koji izjavljuju da je u Oluji sproveden genocid nad Srbima i upoređuju ga sa genocidom u Srebrenici, i poručila im da se okanu mitova, laži i obmana.

XS
SM
MD
LG