Linkovi

Peti oktobar: DS - Evropska politika je naša


Obeležavanje 15. godišnjice petooktobarskih promena
Obeležavanje 15. godišnjice petooktobarskih promena

Petnaesta godišnjica petooktobarskih promena protekla je danas u Srbiji bez mnogo pompe, a ovaj događaj se najčešće analizira kroz prizmu tekovina 5. oktobra.

Uz ocenu da su 5. oktobra 2000. godine udareni temelji mirovne politike Srbije, koja je tada nepovratno krenula evropskim putem, predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić je izjavio da se danas u Srbiji pita samo jedan čovek, i da se ne poštuje ni opozicija, ni drugačije mišljenje.

Na okruglom stolu Demokratske stranke povodom 15. godišnjice petooktobarskih promena, Pajtić je rekao da učinak demokratske opozicije Srbije nije bio zadovoljavajući i da je razlog tome nedostatak hrabrosti i odlučnosti u sprovođenju promena.

"Srbija, po nama, jeste zemlja koja je ireverzibilno, nepovratno pošla evropskim putem, iako je proces evropskih integracija zastao, iako proces otvaranja poglavlja kasni već više od godinu dana. Iako ova vlast jeste načelno za evropske integracije, ali suštinski, niti obezbeđuje ekonomsku i socijalnu sigurnost građana, niti obezbeđuje slobodu medija, niti poštuje ljudska prava, niti uvažava elementarne principe demokratije", poručio je Pajtić.

Predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović je rekao da su oni koji su bili protiv 5. oktobra danas uzeli parole i duh petog oktobra i počeli da sprovode evropsku politiku.

"U tome im nećemo smetati, ali ni zaboraviti čija je to politika. Ta evropska politika je naša politika, pa neka je preuzima ko god hoće, i da se hvali da ga tapšu po ramenima. Ta politika je vezana za 5. oktobar, za obaranje jednog autoritarnog režima", podsetio je Mićunović.

Na obeležavanju 15. godišnjice petooktobarskih promena na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, predsednik Nove stranke Zoran Živković je ocenio da su ideje 5. oktobra žive i da su mnogi građani u Srbiji spremni da ponovo daju svoju energiju i hrabrost da se one ostvare.

"Uz velike napore koje su mnogi uložili da pokvare taj dan, nisu uspeli da ga pokvare. Mi smo Miloševića, građani Srbije su pobedili Miloševića 24. septembra, a 5. oktobar su bili dodatni radovi, kada smo ga sprečili da kao nekoliko puta do tada krade narodnu volju. Peti oktobar je najsvetliji dan novije srpske istorije", rekao je Živković.

Od tekovina 5. oktobra praktično nije ostalo ništa osim neke vrste poštovanja izbornih rezultata, ocenila je danas predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić, posle polaganja venca na spomenik Jasmini Jovanović, koja je stradala tokom demonstracija 5. oktobra 2000. godine. DSS se boji da će naredni izbori biti farsa, jer su sadašnje vlasti od tekovina 5. oktobra uzeli ono najgore, istakla je Sanda Rašković Ivić.

XS
SM
MD
LG