Linkovi

Šoškić: Naredna godina puna izazova

  • Rade Ranković

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić na konferenciji za novinare (arhivski snimak)

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić na konferenciji za novinare (arhivski snimak)

Na Narodnu banku ne vrše se politički pritisci, izjavio je danas guverner Dejan Šoškić i dodao da je NBS spremna sa učestvuje u debati sa ostalim akterima na ekonomskoj sceni Srbije. Istovremeno, guverner 2012-tu godinu dočekuje kao godinu punu izazova u kojoj će se trošiti samo onoliko koliko se ima.

Najveći izazovi u 2012-toj biće postizanje željenog nivoa privrednog rasta i zaposlenosti, najavio je danas guverner Dejan Šoškić i dodao da treba računati da problemi u evrozoni mogu uticati i na ekonomsku aktivnost i uslove finansiranja javnog duga Srbije. Po njegovim rečima 2012-ta biće godina u kojoj neće moći da se troši preko mogućnosti, odnosno više od onoga što se stvori:

"Mislim da građani treba da budu svesni situacije u kojoj se nalazimo kao država, da je period u kome se mi nalazimo svakako bolan – u smislu da je to period u kome Srbija postepenbo dolazi u poziciju da zaista troši onoliko koliko može da troši, to jest koliko stvara."

Međugodišnja inflacija je u kontinuiranom padu, devizne rezerve su sa 11,5 milijardi evra na istorijski najvišem nivou, dok je dinar jedna od najstabilnijih valuta u regionu, istakao je guverner kao osnovne rezultate rada centralne banke u 2011 godini. Narodna banka će i u 2012-toj nastaviti da podstiče korišćenje dinara, jer se time, kako je naglasio Šoškić smanjuju rizici i povećava efikasnost monetarne politike:

"U poređenju sa valutama drugih zemalja koje su u sličnom deviznom režimu–kao što su Češka, Poljska, Mađarska, Rumunija, Turska, dinar je praktično najstabilniji u poslednjih šest meseci. I to je posebno dobar signal imajući u vidu činjenicu da je NBS praktično vrlo malo intervenisala iz deviznih rezervi u toku ove godine."

Po oceni guvernera javni dug Srbije je na gornjoj granici dozvoljenog nivoa, a postavljena granica od 45 odsto BDP-a je dobro izvagana i i da preko nje ne treba prelaziti, dodao je Šoškić. A kako je danas najavio premijer Mirko Cvetković, Vlada u 2012-toj očekuje privredni rast od 1,5 procenta, a velika pažnja biće posvećena privlačenju stranih direktnih investicija. Srbija i ovu godinu završava kao regionalni lider kad je reč o privlačenju stranih direktnih investicija, rekao je Cvetković i dodao da se očekuje pozitivan ishod intenzivnih pregovara sa velikim svetskim investitorima.

XS
SM
MD
LG