Linkovi

Di Paolo: Poštujemo neutralnost Srbije


Predsedavajući Vojnog komiteta NATO, italijanski admiral Djanpaolo Di Paola i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Miloje Miletić.
Predsedavajući Vojnog komiteta NATO, italijanski admiral Djanpaolo Di Paola i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Miloje Miletić.

Trodnevna Strategijska vojna konferencija za partnere NATO-a završena je danas u Beogradu, a u pozadini tog skupa danas su se sastali Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić i predsedavajući Vojnog komiteta NATO admiral Đanpaolo di Paola.

Miletić i Di Paola razgovarali su o modifikaciji vojno-tehničkog sporazuma iz 1999.godine, kojim je uspostavljena, između ostalog i vazdušna zona bezbednosti između Srbije i Kosova i Metohije. To nije pitanje koje rešavaju Vojska Srbije i Vojni komitet NATO, već se ti celokupni odnosi rešavaju na mnogo višem, političkom nivou, rekao je Miletić:

"Svakako da je to pitanje jako značajno za naše odnose sa NATO-m i da je jako značajno za relaksaciju ukupnih odnosa. Postoji interes da se na najbolji mogući način reše svi problemi koji postoje, a na višim, političkim strukturama u NATO-u je da se da odgovarajući odgovor na to", smatra Miletić.

Di Paola je podsetio da je vojno-tehnički sporazum već bio modifikovan tokom proteklih godina kada su se bili stekli uslovi za to i kada je omogućen ulazak u kopnenu zonu bezbednosti pripadnika Vojske Srbije i policije sa odgovarajućim naoružanjem. Takođe, Di Paola je istakao da NATO smatra Srbiju, koja je vojno neutralna država, veoma značajnim partnerom i da očekuje intenziviranje saradnje:

"Mi u potpunosti poštujemo pravo izbora svakog partnera da bira nivo svog angažovanja. Jasno je da Ailjansa ima jak interes za stabilnost i razvoj Balkana i optimisti smo što se tiče budućnosti regiona u integracijama, ali svaka zemlja pojedinačno ima pravo da bira svoj put."

Miletić i Di Paola pozitivno su ocenili efekte trodnevnog rada Stretegijske vojne konferencije za partnere, koju je u Begradu, organizovala Saveznička komanda za transformaciju. Ova vojna konferencija će, kako je dodao načelnik Generalštava Vojske Srbie, doprineti daljem razvoju sposobnosti partnerskih zemalja.


XS
SM
MD
LG