Linkovi

Srbiji kandidatura, Crnoj Gori datum


Evropski komesar Štefan File
Evropski komesar Štefan File

Danas je Evropska komisija objavila: preporučuje se Evropskom savjetu, koji se okuplja krajem godine, da Srbiju i formalno prepozna kao kandidata za evropsko članstvo. Izostao je, medjutim, datum početjka završnih pregovora - on će uslijediti kada i naredni konkretni koraci naprijed u dijalogu Beograda i Prištine, rečeno je danas u Komisiji. Za Crnu Goru se preporučuje što skoriji početak pregovora o prijemu, za Kosovo strukturni dijalog, a Bosnu i Hercegovinu - što skorije formiranje državnih vlasti.

Kako se i očekivalo, Evropska komisija je danas dana zeleno svjetlo za kanndidatski status Srbije, ostavljajući otvorenim datum početka završnih pregovora o prijemu.

Srbija je postigla progres u važnim oblastima i u našem mišljenju o aplikaciji za evropsko članstvo preporučili smo odobravanje kandidatskog statusa, uz razumjevanje kako obnova dijaloga sa Kosovom i priomjena dogovorenih sporazuma, otvara vrata datumu početka pregovora”, naveo je evropski komesar za proširenje Štefan File.

Posebnost ovogodišnjeg izvještaja Evriopske komisije o napretku regiona Zapadnog Balkana u reformama i evropskim integracijama je u tome što se uspostavlja promjena redosljeda tema koje će se naći pred kandidatima tokom završnih pregovora. Naime, što će se po prvi put primjeniti na Crnoj Gori, kojoj je danas preporučen što skoriji početak pregovora, medju prvim poglavljima će se pregovarati o vladavini pravde, temi koja se,iz dosadašnjih iskustava, pokazala kao posebno teška za kandidate i posebno osjetljiva za evropsku stranu.

Kada je riječ o ostatku regiona, Makedoniji su otvorena vrata za početak pregovora onog dana kada pitanje imena više ne bude prepreka, BiH se preporučuje da ispuni šta se od nje traži- promjeni set zakona, implementira presudu Evropskog suda za ljudska prava i konačno uspostavi vlast na državnom nivou. Kada je riječ o Kosovu, njemu se najavljuje strukturni dijalog, gdje će se razgovarati i o pitanju viza.

XS
SM
MD
LG