Linkovi

Vučić: Nećemo podizati ograde


Premijer Srbije Aleksandar Vučić i visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš tokom obilaska prihvatnog centra u Preševu
Premijer Srbije Aleksandar Vučić i visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš tokom obilaska prihvatnog centra u Preševu

Srbija će nastaviti da brine o svim izbeglicama koje dođu na njenu teritoriju, rekao je srpski premijer koji je sa visokim komesarom UN za izbeglice obišao prihvatni centar u Preševu

Prihvatni centar za azilante u Preševu danas su posetili premijer Srbije Aleksandar Vučić i visoki komesar za izbeglice UN Antonio Gutereš, a u odvojenoj poseti i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Srbija će nastaviti da brine o svim izbeglicama koje dođu na njenu teritoriju i neće podizati ograde, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić. U društvu visokog komesara UN za izbeglice Antonia Gutereša on je obišao prihvatni centar za azilante u Preševu i tom prilikom je rekao da je stigla najava o mogućem smanjenju propuštanja broja izbeglica iz Srbije na 2.000 dnevno. To znači da će u Preševu za tri dana biti 20 hiljada izbeglica, jer ih dnevno ulazi po sedam do osam hiljada, dodao je Vučić:

"Srbija neće da podiže nikakve zidove i bodljikave žice, tako da bodljikave žice na granici Srbije prema bilo kojoj drugoj zemlji nećete da vidite. Kao što ste videli ovde, sprovodimo kontradiverzione preglede, svuda na svakom mestu. Sve ono što mi možemo da uradimo, učinićemo i obezbedićemo, i garantovati stabilnost i bezbednost za sve građane Srbije."

Visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš je rekao da je u ovom trenutku najvažnije pripremiti se za hladne dane, koji samo što nisu počeli:

"Danas je sunčan dan i nije hladno. Ali za nekoliko dana, ljudi koji će biti ovde suočiće se sa hladnim vremenom, kišom, snegom. Mi smo u potpunosti angažovani da podržimo Vladu Srbije u stvaranju uslova za zimu i suočavanje sa migrantima koji će prolaziti."

Kamp za azilante u Preševu danas je posetio i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, koji je tom prilikom izjavio da nema informacije o zatvaranju granica pojedinih zemalja pred izbeglicama i da takve tvrdnje nisu potvrđene.

U kritičnim situacijama vlade i dalje imaju odgovornost da poštuju međunarodne standarde u pružanju pomoći izbeglicama, ali i da imaju odgovornost da svojim građanima obezbede sigurnost, dodao je Devenport.

XS
SM
MD
LG